William Nilsson på pallen i RallyX Nordic med Sondre Evjen och Henrik M Krogstad

Succé för JC Raceteknik – fyra av fem förare på pallen under rallycross-SM i Arvika

Under den andra deltävlingen av RallyX Nordic slutade JC Racetekniks förare William Nilsson, Sondre Evjen och Henrik M Krogstad etta, tvåa och trea i klassen Supercar Lites. Samtidigt knep Thomas Bryntesson silvret i tungviktsklassen Supercar.
– Det bara stinker svett och champagne om mig nu, och exakt så luktar en seger i rallycross, säger en överlycklig Nilsson efter målgång.

JC Raceteknik pallade verkligen trycket under rallycross-SM i Arvika 3 juni. Det blev inte mindre än fyra pallplatser och en fjärdeplats för det värmlandsbaserade teamet. Skånske William Nilsson segrade i Supercar Lites, följt av Sondre Evjen och Henrik M Krogstad. Värmlänningen Thomas Bryntesson slutade tvåa i Supercar, följt av teamkompisen Ola Frøshaug på fjärdeplats. Efter deltävlingen delar dessutom Nilsson och Evjen på ledning i mästerskapet.
– Vilken fantastisk helg. Det är svårt att hitta rätt ord för att beskriva hur det känns att ha hela pallen i samma klass fylld med våra förare. Teamet och förarna glädjs verkligen åt varandras framgång, säger teamchefen Joel Christoffersson.
I den andra omgången skedde en stor raceincident i starten, där Nilssons och Krogstads bilar blev rejält skadade och tappade båda framhjulen. Men teamet kämpade hårt och fixade dem till heatet därefter.
– I Lites var det inte tur som tog oss på pallen. Allt hårt jobb under våra tester har gett resultat och farten har verkligen suttit. Alla förarna briljerade i finalen. William har haft sina med- och motgångar de senaste åren, men nu visade han rätt fart och imponerade i finalen.
Christoffersson fortsätter:
– Även i Supercar gick det bra. Thomas hade fin fart genom hela tävlingen, men under finalen snurrade han i alternativet och tappade ett par sekunder. Att han trots det kom tvåa är jättebra. Ola var väldigt stark genom tävlingen. Han fick bra resultat och därigenom bevisade vi att JC Raceteknik har två snabba bilar och förare i Supercar.

Supercar Lites

William Nilsson, Tomelilla, hade en kanontävling. Han inledde med topptider på träningen och en seger i den första omgången. I andra omgången gjorde en startsmäll att han och två andra förare, tvingades bryta. Men han kom tillbaka starkt och slutade på tredjeplats i grundomgången. I semifinal segrade han, och i finalen dominerade han.
– Det bara stinker svett och champagne om mig nu, och exakt så luktar en seger i rallycross! Att vinna känns helt obeskrivligt. Jag har haft farten genom hela tävlingen och presterat i toppen, så efter det känner jag mig värd den här segern, säger 17-åringen direkt efter firandet på pallen.
Efter tävlingen ligger han på en delad förstaplats i mästerskapet RallyX Nordic.
– Det känns kanon! Detta är den maximala vinsten. Jag har jobbat mycket mentalt inför tävlingen, fokuserat på att behålla lugnet och hålla ihop en hel tävling. Det lyckades jag bra med. Så till nästa tävling ska jag försöka ha kvar den här känslan.

Sondre Evjen, Ål, slutade på andraplats i lördagens tävling. Han inledde med en femteplats i första omgången, följt av en andra- och tredjeplacering. I grundomgången slutade han tvåa, liksom i semifinalen och slutligen finalen.
– Jag är absolut nöjd med en andraplats i tävlingen. I finalen låg jag tvåa, efter William, och kunde inte se någonting för all lera. Det gjorde att jag inte vågade attackera så hårt som jag ville. Dessutom dog batteriet i kommunikationsradion under finalen, så jag kunde inte få kontakt med min spotter. Men jag gjorde allt på det gamla sättet och fick själv räkna ut när det var bäst att välja jokern, säger Evjen.
Näst i tävlingskalendern är RX2 International Series i Hell 9-11 juni, följt av RallyX Nordic på Solvalla helgen efter.
Att leda mästerskapet RallyX Nordic tillsammans med William efter två tävlingar är helt fantastiskt. Jag ser verkligen fram emot RX2 i Hell nästa vecka.

Henrik M Krogstad gör sin debutsäsong i Supecar Lites och siktar högt. Trots oflyt i grundomgången tog han sig vidare till final. Väl där blev det en tredjeplats.
– Dagen har varit tuff, men slutade ändå på ett bra sätt. Målet var att fightas om segern, men i den andra omgången var jag inblandad i en stor startsmäll. Så jag är verkligen glad över tredjeplatsen. I finalen var det nästan omöjligt att se någonting. Det var så mycket lera och smuts på vindrutan.
Nästa tävling för norrmannen blir när RallyX Nordic kört på Solvalla 16-17 juni.
– Jag är nöjd med farten den här tävlingen, men till nästa tävling hoppas jag verkligen kunna vara med och slåss om segern. JC Raceteknik är verkligen ett bra team att jobba med och de har mycket erfarenhet.

Supercar

Hemmaföraren Thomas Bryntesson, Töcksfors, har gjort en stark tävling, med seger i den första omgången och andraplatsen i de följande. Han vann grundomgången och även i semifinal blev det seger. Väl i final kom Bryntesson ut som trea i starten. Han lyckades köra om Frøshaug och jagade ikapp Oliver Solberg, men framrutan täcktes snabbt av smuts och tillslut navigerade Bryntesson endast genom bromsljusen på bilen framför. Det gjorde att han var utan sikt på väg in i jokern och han snurrade. Trots det var han snabbt på banan igen och passerade mållinjen som nummer två.
– En andraplats känns bra. Jag och Oliver har haft en hård kamp om förstaplatsen hela dagen, och han har varit riktigt snabb. Självklart är det lite surt att snurra i finalen, men sånt händer och trots det fick jag ett fint slutresultat, säger Bryntesson.
Han har efter tävlingen klättrat upp på en andraplats i mästerskapet, blott tre poäng efter ledande Oliver Solberg.
– Att ligga tvåa totalt känns riktigt bra. Det är flera tävlingar kvar och kommer bli en tuff fight ända till slutet, men jag och teamet har visat att vi är med bra. Farten har funnits redan från första tävlingen och nu börjar även starterna sitta fint. Jag längtar till nästa RallyX Nordic i Solvalla. Det är en riktigt kul bana som passar mig bra. Där kommer jag fightas om segern och försöka ta in poäng på ledaren i mästerskapet.

Ola Frøshaug, som har börjat hitta hem i Supercar-bilen, presterade under hela tävlingen topptider. Han segrade i ett heat, låg efter grundomgången på femteplats och slutade tvåa i semifinalen. I finalen startade han från andra led och korsade mållinjen som bil nummer fyra.
– Jag är väldigt nöjd med en fjärdeplats. Tempo börjar komma allt mer och den här tävlingen har starterna fungerat klockrent. Hela teamet gör ett fantastiskt jobb med allt. Att få fyra förare på pallen och en på fjärdeplats är ju mer än godkänt. Det är riktigt kul när det går såhär bra för oss alla, säger Frøshaug.
Nästa tävling blir redan till helgen i Norska Hell. Helgen därefter väntar den tredje deltävlingen i RallyX Nordic på travbanan Solvalla i Stockholm.
– Jag har inte kört i Solvalla tidigare, men däremot sett mycket incar-filmer därifrån. Så siktet är inställt på semifinal, sedan final och väl där kan allt ske. Såklart är jag sugen att komma upp på pallen, för jag har ju närmat mig den. Nu har jag dessutom fått ännu mer körning i Supercar, på både torrt och vått underlag.

Foto: Tony Welam

Sponsorer