Succé för Sondre Evjen i Supercar-debuten – Thomas Bryntesson hade stora bilproblem

Tuff säsong för fjolårstvåan Bryntesson. Samtidigt imponerade inhopparen Evjen med en femteplats i sin debut.
– Det är väldigt starkt jobbat i en debut, och jag är stolt över Sondres insats den här helgen, säger teamchef Joel Christoffersson.


Under helgen kördes den femte och sista deltävlingen av FIA European Rallycross Championship i Lettlands huvudstad Riga. I klassen kom hela 27 förare till start och för JC Racetekniks Thomas Bryntesson, Ola Frøshaug och Sondre Evjen blev det blandade resultat. 20-årige Sondre Evjen tävlar vanligtvis i klassen Supercar Lites, på både nordisk och internationell mark. Men i helgen fick han för första gången någonsin testa Supercar under ett inhopp i EM. Där gjorde han en strålande insats med bland annat två sjättetider. Evjen gick, trots lite misstag, hela vägen till final där han slutade på femte plats.

2018 bjöd inte på samma framgång som debutåret 2017 gjorde för Thomas Bryntesson, fjolårstvåa i Euro RX. Den internationella säsongen inleddes med stora problem i Barcelona där han gick poänglös ur tävlingen. I det tuffa startfältet blev det därefter svårt för värmlänningen att kunna fightas i mästerskapstoppen. Sedan har säsongen gått upp och ner. Bryntesson låg inför den avslutande deltävlingen i Riga på fjärdeplats och hoppades kunna avsluta tävlingen på pallen. Istället blev det en tävling i oturens tecken. Bilen hade stora tekniska problem. I Q4 trodde teamet att de fått bukt på motorproblemet. Bryntesson var tillbaka i sitt esse och tog en snabbaste tid. Men i semifinalen dök återigen problemen upp. Efter ett hopp brast bärarmen, hjulen stod åt alla håll och han bröt. Trots det slutar han fyra i europamästerskapet.

Ola Frøshaug fick ingen fullpoängare under den sista deltävlingen och han missade semifinalen. För norrmannen, som i fjol slutade på tiondeplats i EM, har säsongen inte bjudit på några toppenresultat. Han inledde starkt under premiären i Barcelona, men har sedan inte fått det att stämma till max, och får i år nöja sig med en femtondeplats i mästerskapet.


Joel Christoffersson, teamchef:
”Vi är väldigt glada över Sondres fart på banan. Vårt mål var att komma till semifinal, vilket han gjorde. Sen, som en riktig bonus, lyckades han genom hög fart ta sig hela vägen till final. Det är väldigt starkt jobbat i en debut, och jag är stolt över Sondres insats den här helgen. För Thomas hade vi en mycket tuff helg, med stora motorproblem i Q1, Q2, och Q3. I Q4 hade vi hittat och löst problemet, och då visade han direkt att han har farten. Men i semifinalen gick någonting sönder i bilen, och han kunde inte ta sig till final. Men överlag är jag nöjd med resultatet med tanke på att vi, trots tuffa resultat i tre av fem tävlingar, slutar på fjärdeplats i mästerskapet. För Olas del så finns farten, men mästerskapet blir bara tuffare och det här var inte hans helg.”

Sondre Evjen, Supercar-dabutant:
”Det här har varit riktigt, riktigt kul. Målet innan tävlingen var att köra semifinal, men redan under träningen kände vi att tempot fanns för att nå en final. Teamet har gjort ett otroligt bra jobb med bilen, och sett till att allt känts tryggt för mig som chaufför. Resultaten gick lite upp och ner, och jag gjorde några misstag. Men i semifinalen gick allt min väg och jag hittade ett bra flyt. Väl i finalen kom jag femma. Vad som händer nästa säsong får vi se. Jag tävlar ju i Supercar Lites eftersom jag vill ta steget upp till Supercar, men om det blir redan nu får vi se. Jag är oavsett väldigt tacksam över att jag fick den här möjligheten i Riga. Så stort tack till alla sponsorer och människor som står bakom mig, jag hade aldrig varit där jag är idag utan dem.”

Thomas Bryntesson, Supercar:
”Det har varit en skithelg för mig, om man får säga så. Vi har haft tekniska bekymmer som gjort att motorn inte gått som den ska från träningen till tredje omgången. I fjärde omgången gick bilen bra, och då tog jag snabbaste tid. Men sen bröt jag i semifinalen. Jag är imponerad över hur mina mekaniker har skruvat från morgon till kväll för att försöka få ordning på allt, men tyvärr fick vi inte betalt för slitet den här gången. Det är frustrerande. Hela säsongen har varit lite stolpe ut med mycket som man inte kunnat rå för. Men så är det i motorsport och jag kan bara komma tillbaka starkare. Exakt vad som händer nästa år vet jag inte. Men jag borde väl få mer stolpe in?”

Ola Frøshaug, Supercar:
”Kort sagt har jag inte haft flytet i helgen, inte tillräckligt attack. Eller, det kanske snarare varit så att jag har haft för mycket attack. Tråkig avslutning på EM-säsongen. Egentligen var jag ju pensionär innan Supercar-satsningen drog igång, men så fick jag den här chansen. Nästa år lutar det åt att jag blir pensionär på riktigt. Just nu finns det ingen satsning i varken RallyX Nordic eller Euro RX på bordet. Förra året kom jag på tiondeplats i EM, och den här gången klarade vi inte av att matcha det resultatet. Men jag har haft två riktigt fina år med många härliga människor. Jag kan bara buga och tacka sponsorer, teamet och alla supportrar för allt.”


Resultat Riga

1. Reinis Nitiss
2. Cyril Raymond
3. Anton Marklund
4. Rene Münnich
5. Sondre Evjen
-
10. Thomas Bryntesson
18. Ola Frøshaug

FIA European Rallycross Championship

1. Reinis Nitiss 135 p
2. Anton Marklund 101 p
3. Cyril Raymond 100 p
4. Thomas Bryntesson 62 p
5. Jean-Baptiste Dubourg 61 p
-
15. Ola Frøshaug 19 p

Sponsorer