Seger och totalt fem pallplatser för EKS JC under RallyX Nordic-premiären

För svenska teamet EKS JC gav rallycrosspremiären i danska Nysum flera pallplatser. Under RallyX Nordics två inledande deltävlingar tog teamets Isak Reiersen en seger samt en tredjeplats, Sondre Evjen en andraplats och en tredjeplats samt Alex Gustafsson en tredjeplats.
– Vi är riktigt nöjda med att direkt ha tre av fyra förare inom topp tre i mästerskapet, säger teamchef Joel Christoffersson.


I helgen var det rallycrosspremiär i danska Nysum där de två inledande deltävlingarna av RallyX Nordic tog plats. För EKS JC, som består av teamen JC Raceteknik och EKS, var det första rallycrosstävlingen med det nya gemensamma teamet. Teamet lämnar Danmark med flera medaljer och topp tre-resultat i mästerskapet i samtliga klasser

I Supercar gjorde Sondre Evjen sin första tävling i teamets Audi S1 EKS quattro. Trots det briljerade han med hög fart direkt, bra starter och flera tider i toppen. Efter en andraplats och en tredjeplats lämnar han Nysum som tvåa i mästerskapet. Teamkollegan Enzo Ide visade även han ett snabbt tempo under helgen, och lyckades bland annat sätta snabbaste tid i en av omgångarna. Tyvärr räckte det inte hela vägen till final, då han under lördagen slutade fyra i semifinalen och sedan diskvalificerades ur söndagens. Efter helgen ligger Ide sexa i mästerskapet.

I Crosscar och Crosscar Junior har teamets yngre förare imponerat. Isak Reiersen kämpade med trafik under lördagens första omgångar, men knöt ihop säcken i Q3 och satte snabbaste tid. Därefter vann han både semifinal och final. Även under söndagen visade han att tempot finns, och körde hem en tredjeplats. Alex Gustafssons helg har gett mixade resultat. Under lördagen slutade han tvåa i semifinalen och sedan femma i tävlingen. På söndagen klaffade allt bättre och han fick kliva upp på pallen. Efter helgen ligger Reiersen tvåa i Crosscar och Gustafsson trea i Crosscar Junior.

Nästa deltävling av RallyX Nordic körs i svenska Höljes, 13-16 maj.


Joel Christoffersson, teamchef EKS JC:
”Äntligen har vi fått börja tävla igen, och det känns så skönt att komma igång igen. Målet inför helgen var pallen i alla klasser och det lyckades vi med. Vi har bitvis haft stolpe ut under helgen och det har varit endel hård körning på banan. Men vi tar med oss det och hoppas på ännu bättre körning i Höljes. Vi är riktigt nöjda med att direkt ha tre av fyra förare inom topp tre i mästerskapet och ser fram emot säsongen.

I Supercar är jag riktigt, riktigt nöjd med Sondres fart. Han har bara gjort ett test på regn tidigare i år, men kunde hänga med och sätta kanonstarter hela helgen. Vi har lite saker att slipa på, men Sondre kommer bli farlig i år. Precis som vi vet så visade Enzo direkt hur snabb han är, och jag är väldigt imponerad över hans seger i Q3. Sedan behöver han såklart få lite mer rallycrossträning, och det är just därför han gör RallyX Nordic för att fortsätta utvecklas ännu mer.

Våra Crosscar-förare har gjort ett bra jobb i helgen. Det var en bra känsla att Isak kunde gå in i tävlingen direkt och visa vad han går för. Att farten räckte till seger blir ett bra kvitto för honom, för det är en otroligt jämn klass. Även i Alex klass är det supertight med många bra förare. Alex är snabb, och det gäller att jobba vidare på vissa detaljer. Vi är väldigt nöjda över hans pallplats, och vet att säsongen kommer bli spännande för alla.”

Sondre Evjen, Supercar:
”Två pallplatser i Nysum är alltid bra, och idag kändes det riktigt fint att kunna ta andraplatsen. Jag är väldigt nöjd med mina starter i helgen och kände mig allt mer bekväm i den nya bilen. Däremot har jag slitit lite med att få första och andra kurvan att sitta perfekt, och gled ut för mycket flera gånger. Ofta körde jag mot Johan [Kristoffersson] och det är inte alltid lätt att komma förbi honom med tanke på hans rutin, men vi gav honom ändå en bra match.

Igår gick det väldigt bra fram till finalen, där jag missade lite i starten och sen beslutade jag att ta jokern för tidigt. Därför blev det en tredjeplats. Idag i finalen gjorde jag det jag kunde och pushade så mycket som jag vågade i dammet, och blev tillslut tvåa. EKS JC har gjort ett väldigt bra jobb i depån och fått till bilen inför varje heat. Det glädjer mig att ligga tvåa i mästerskapet, och jag vet att vi alla ser fram emot Höljes. Det är en bana jag är bekväm på och vi kommer dit med en snabb bil, starkt team och bra inställningar. Fortsätter vi såhär kommer vi bli svåra slå i Höljes.”

Enzo Ide, Supercar:
”Jag har just börjat med rallycross, men farten finns redan där och som jag sagt förut så kör jag RallyX Nordic för att samla erfarenhet inför VM. Även om jag inte kört så många tävlingar än har jag testat mycket. Därför visste vi att farten skulle finnas i helgen, även om det är en helt annan upplevelse att köra mot andra förare. Jag är inte helt nöjd med helgen och det var en del incidenter och tuff körning på banan, men jag kommer ändå ta med mig mycket positivt härifrån.

Min fart var hög i helgen, men jag gjorde också några riktigt stora misstag. Teamet är väldigt nöjda med mina varvtider och jag anpassar mig snabbt, trots att det var första gången på den här banan. EKS JC gjorde ett fantastiskt jobb hela helgen, bilen fungerade perfekt och jag är väldigt nöjd med det. Tyvärr blev det ingen final och jag vet att teamet är lite besvikna över min svartflagg i semifinalen idag, men det var samtidigt mitt fel och inte deras. Nu ser jag fram emot Höljes, det är min favoritbana.

Isak Reiersen, Crosscar:
”Jag har haft en riktigt bra helg, det känns kul att få bevisa att jag hänger med i toppen direkt med seger och en tredjeplats. När jag får fritt spår är jag absolut med bland de snabbaste, och jämfört med i fjol klaffade nästan alla starter. Det är så sjukt tight i Crosscar-klassen i år. Vi är mer eller mindre nere och fightas om hundradelarna och gör du ett litet misstag är du borta. Det är riktigt roligt och gör att du måste vara på topp varje kurva. Jag har kämpat med lite trafik i de första omgångarna, och eftersom det är så tight är det svårt att kriga sig upp. Nysum är en tekniskt krävande bana med mycket utmaningar, och det gillar jag. Jag ligger tvåa i mästerskapet efter helgen och tar med många viktiga poäng, men den här säsongen kommer bli riktigt spännande. Tack till EKS JC för en bra helg, och tack till alla sponsorer som gör satsningen möjlig. Det är kul att vara tillbaka på banan igen och jag ser fram emot Höljes.”

Alex Gustafsson, Crosscar Junior:
”Det känns riktigt gött att säsongen är igång och att jag fick avsluta helgen på pallen. Jag kan sammanfatta det som en upp-och-ner-helg. Överlag var den bra och vi har lärt oss mycket, men nådde inte resultaten vi ville och kämpade en del med inställningarna. Första dagen hade vi inte riktigt flytet med oss, men fick några bra resultat och var snabbast i Q2. Andra dagen tog jag bland annat två heatvinster och en pallplats. Det har varit tufft motstånd och jag fick verkligen jobba för resultaten, så det var väldigt kul. Jag ligger trea i mästerskapet inför Höljes och det är en lång säsong kvar, så nu ska jag göra allt jag kan för att försöka ta dem i Höljes och plocka ännu mer poäng. Också tack alla samarbetspartners för stödet under 2021. Och tack EKS JC för helgen, det känns kul att vi tog så många pallplatser och såklart grattis till Isak som vann igår.”

Sponsorer