Seger i Höljes för KYB Team JC – dubbelt på pallen med Ekström

En vinst och en andraplats, ledning i teammästerskapet samt både Ekström och Larsson topp tre i VM-tabellen. De inledande två deltävlingarna av rallycross-VM kan kort sammanfattas som en succé för det nya VM-teamet KYB Team JC.
– Det här är någonting vi aldrig kommer glömma, säger teamchef Joel Christoffersson.


Rallycrosspremiären tog under helgen plats inför ett publikfritt Höljes, genom både dubbla VM-deltävlingar (FIA World Rallycross Championship) och den inledande EM-deltävlingen (FIA European Rallycross Championship). För JC Racetekniks nya VM-team KYB Team JC blev det två lyckade deltävlingar, och de lämnar svensk mark med 28 poängs ledning i teammästerskapet. Samtidigt ligger de tvåa och trea i förar-VM. Samtidigt kunde JC Raceteknik sluta fyra i EM-deltävlingen med sin debutant.

2016 års världsmästare Mattias Ekström gjorde under helgen comeback genom ett gästinhopp tillsammans med KYB Team JC. Under lördagens tävling visade han direkt att VM-tempot fortfarande finns. Han satte flera topptider och slutade tvåa på en regnig Höljesbana. Under söndagen växlade Ekström upp ytterligare och fick stå som segrare. Efter helgens triumf ligger han tvåa i VM-tabellen.

Även regerande europamästaren Robin Larsson inledde med ett genomgående högt tempo och slutade femma i grundomgången. Han passerade mållinjen i semifinalen som trea, men missade trots det finalen efter ett fem sekunders tidstillägg. Under den andra deltävlingen fortsatte Svenljungaföraren att imponera genom en fjärdeplats i grundomgången och seger i semifinalen. I finalen såg han ut att gå mot en pallplats, men efter punktering på sista varvet fick han nöja sig med en femteplats. Trots det ligger Larsson trea i VM-tabellen.

I Euro RX startade de båda JC Raceteknik-förarna Ben-Philip Gundersen och Mats Öhman. Gundersen, som har en framgångs karriär i både Supercar Lites och Touringcar, debuterade i helgen i Supercar-EM och gjorde sin totalt tredje tävling i bilen. Han imponerade direkt genom två heatvinster och en femteplats i grundomgången. Han kvalificerade sig till final, där det slutade med en fjärdeplats. Mats Öhman hade även han högt tempo i helgen, men missade precis finalen efter en fjärdeplats i semifinal.

Nästa deltävling i World RX körs redan till helgen med en ny dubbeltävling i Finland. Näst i EM-kalendern är Lettland 19-20 september.


Joel Christoffersson, teamchef KYB Team JC och JC Raceteknik:
”Det känns helt fantastiskt. Att som team få vinna en VM-deltävling för första gången… Det är riktigt stort för oss och någonting vi aldrig kommer glömma. Vi hade aldrig kunnat drömma om det här redan under första helgen som VM-team. Sen att KYB Team JC direkt går upp i ledningen i teammästerskapet, och dessutom göra ett ryck där, ger en bra känsla. Målet kommer vara att vinna teammästerskapet och fortsätta fightas för seger i förar-VM.

Mattias har briljerat i helgen med sin seger och andraplats. Även Robin visar en fruktansvärd hög lägstanivå, så det var tråkigt med hans punktering. Utan den hade vi haft två förare på pallen idag. Nu blir det skruva ikväll och sedan direkt till Finland, där vi hoppas ha samma höga fart.

Även i EM blev det en riktigt bra helg. Ben-Philip gör sin första helg i EM och att komma till final direkt känns riktigt skönt. Han tappar lite i starterna, men vi kommer jobba på det och fortsätta jaga topp tre-placeringar i mästerskapet. Med Mats känns det skönt att vi börjar få till starterna, och jag är nöjd med hans tempo i helgen.”

World RX: Mattias Ekström [SWE]:
”Det blev en rolig helg och vi har haft farten båda dagarna. Alltid extra kul att vinna – det är inte varje dag man gör det när det är biltävling. Hela KYB Team JC har kämpat så mycket som de orkat. Det roligaste för mig har varit att se glädjen och passionen i teamet. Det är hemligheten till framgången och utdelningen har varit fantastisk.

Att vi skulle leda teammästerskapet med 28 poäng direkt hade jag inte gissat på om någon frågat innan, och även ligga två poäng bakom Johan [Kristoffersson] i förarmästerskapet. Det är skönt för hela teamet, men säsongen är lång och detta är de första tävlingarna.

Just nu jobbar vi på en lösning för att kunna köra i Finland, därefter ser det svårare ut. Jag har ingen budget för att ta annat än en tävling i taget, och har även andra åtagande som krockar med VM. Så vi får helt enkelt se...”

World RX: Robin Larsson [SWE]:
”Det blev en bra första VM-helg för teamet. Det har varit en väldigt intensiv helg, men vi har hållit oss inom topp fem och varit jämna. Att haft med Mattias har varit ett väldigt stort plus, både för mig och KYB Team JC. Det här visar hur viktigt det är att ha en snabb förare som Mattias vid sin sida, vi tog tips av varandra och utan honom hade jag nog inte kunnat fortsätta utveckla min fart. Så jag hoppas att vi ser mer av honom den här säsongen.

Idag blev det stolpe ut med punktering i finalen. Synd, för det hade varit klockrent med en etta-tvåa i tävlingen. Tråkigt också att dippa lite genom att missa finalplatsen igår, men poängmässigt ser det ljust ut i teammästerskapet och även jag har samlat stadiga poäng. Att Ekström kunde “borra ner huvudet” och ta Johan [Kristoffersson] på ren fart är något jag tar med mig, nu vet vi att vi kan hänga på honom. Som team har vi gjort det mesta vi kan, och det är den energin vi kommer fortsätta med i Finland.”

Euro RX: Ben-Philip Gundersen [NOR]:
”Lördagen var väldigt krävande, med mycket skiftande väder. Det blev bättre idag, men jag är ändå inte helt nöjd med farten och tempot på banan. Däremot är jag nöjd över att vi kunde kämpa oss till en fjärdeplats till slut. Det var hög nivå på chaufförerna, så en fjärdeplats i första EM-tävlingen är jag nöjd med. Inför Riga kommer jag behöva jobba vidare med mycket, men framförallt starterna. Målet inför säsongen är att fortsätta plocka poäng och tänka på mästerskapet. Tack till mekaniker, team, arrangörer och sponsorer som gör det möjligt att få till detta under omständigheterna som är nu.”

Euro RX: Mats Öhman [SWE]:
”Jag skulle säga att det blev en hyfsat bra tävling för mig. Igår hade jag lite mer flyt på banan, med bland annat jokern. Och trots att jag inte tyckte farten fanns för att hänga på Oliver [Eriksson] i Q2 så satte jag en femtetid. I semifinalen hade vi nästan en finalplats under de första tre till fyra varven, men det räckte inte hela vägen. Men, det är ju rallycross. Som jag sagt tidigare så börjar vi hitta rätt set-up för min körstil. Jag trivs med bilen och det känns allt bättre. Vi har lite småsaker att jobba på och även om starterna inte är perfekta än så börjar vi gå i rätt riktning. Vi vet att de här bilarna är startsnabba, så nu jobbar vi för att jag ska få till den perfekta starten. Jag måste också säga, vilket helg det blev för teamet. Robin har kört jättebra och tagit ett stort steg framåt, och vilken chaufför Mattias är. Även Ben-Philip imponerade i EM, och han kommer bli farlig när han blir ännu mer varm i kläderna. JC Raceteknik, det är ett väldigt härligt gäng.”

Sponsorer