Mästerskapsguld och brons för JC Raceteknik Juniorteam – första Supercar-segern för Gundersen i Nysum

Två pallplatser i Nysum samt två mästerskapsmedaljer – det blev resultatet för JC Raceteknik under rallycrossen i Nysum. Samtidigt som Ben-Philip Gundersen vann sin första tävling någonsin i Supercar kunde teamets juniorer fira i mästerskapet när Alex Gustafsson tog ett mästerskapsguld och Isak Reiersen en bronsmedalj.

Det blev en framgångssaga för JC Raceteknik när fjärde och femte deltävlingen i rallycrossmästerskapet RallyX Nordic kördes under helgen i danska Nysum.

JC Raceteknik Juniorteam-föraren Alex Gustafsson, från Arvika/Gunnarskog, imponerade stort genom hela säsongen. För första gången körs klassen CrossCar Junior i mästerskapet RallyX Nordic och det var efter en rafflande final, med omkörning i sista kurvan, som 13-åringen kammade hem mästerskapstiteln. Han slutar även tvåa i den avslutande deltävlingen, och kom i gårdagens tävling femma efter ett stopp i jokern. 16-årige teamkompisen Isak Reiersen, Torsby, ledde mästerskapet inför helgen. Men stolpe ut och två missade finaler kostade honom mästerskapsguldet. En stark inledning på säsongen gör däremot att han tar bronsmedaljen i klassen Crosscar.

För Ben-Philip Gundersen, som gör sin första säsong i Supercar, blev det en lyckad helg med dubbla pallplatser. Efter stabil körning kunde han igår ta en andraplats i tävlingen, och toppade därefter helgen under söndagen med sin första seger någonsin i klassen. Teamets Supercar Lites-förare Jimmie Walfridson visade högt tempo genom hela helgen och nådde till final båda tävlingarna – där han tog en fjärdeplats och en femteplats. I RallyX Nordic-mästerskapet räckte det till en femteplats, medan värmlänningen slutade fyra i RX2 International Series.

Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik:
”Alex har verkligen imponerat. Han hade en motig tävling på lördagen, men lyckades vända det genom att hålla huvudet kallt och inte ge upp. Det är hans första mästerskapsguld, så det är kul. Jag är stolt över hans prestation i år. Isak har verkligen potentialen och visade det i början av säsongen. Men i helgen ville det sig inte för varken honom eller crosskarten. Tråkigt för hans del, men det kommer fler säsonger där han kan få revansch.

Med Ben-Philip kom vi mest hit som ett test för att köra in oss inför EM och bli varm i kläderna i Supercar. Det lyckades han minst sagt med, genom en vinst och en andraplats. Han har visat bra fart och det blir spännande att se vad han kan lyckas med i Riga. För Jimmies del kan jag framförallt säga: äntligen. Han har kämpat lite med farten den här säsongen. Så det blev skönt att få avsluta säsongen med två finalplatser i rad och visa att tempot inte var någon engångsföreteelse.

Det blev en annorlunda RallyX Nordic-säsong för alla i år. Så stort tack till RallyX Nordic som fick ihop en serie trots de rådande omständigheter. Såklart också tack till hela teamet som alltid kämpar hårt genom alla tävlingarna.”

Supercar: Ben-Philip Gundersen [NOR]:
”Två fantastiska tävlingar med både pallplats och en första seger i Supercar. Stort tack teamet för ett fantastiskt jobb. Det har varit en väldigt krävande och lärorik helg. Vi hade inte mycket att kämpa om i mästerskapet eftersom jag kört en färre tävling, utan såg det som en träning inför Riga.

På lördagen var det väldigt mycket skiftande väder som gjorde det svårt att hitta rätt set-up. Men mekaniker och teamet gjorde ett superjobb och levererade en bil som passade underlaget varje gång. Det blev lite kaos i starten av finalen som gjorde att Oliver [Eriksson] fick ett försprång och vi fick istället kämpa tillbaka andraplatsen. Idag har det varit mycket mer stabilt och tiderna har hela tiden förbättrats. I finalen hade jag lite otur i starten och tappade placeringar. Sedan fick vi lite stolpe in och kunde kämpa oss upp till en förstaplats.”

Supercar Lites: Jimmie Walfridson [SWE]:
”Det var verkligen skönt att få avsluta säsongen med lite fart i kroppen. Arvika var en skittävling för min del som drog ner det hela lite. Men både idag och igår blev det final igen. Tävlingarna har fungerat riktigt bra, tycker jag. Det är helt okej resultat, även om jag självklart siktat in mig på pallen. Med tanke på situationen med Covid-19 är jag glad att vi faktiskt kunnat tävla över huvud taget. Så jag vill passa på att tacka JC Raceteknik, mina sponsorer, vänner och familj.”

JC Raceteknik Juniorteam: Alex Gustafsson, Crosscar Junior [SWE]:
”Det här känns obeskrivligt, jag har nog inte förstått det än. När jag insåg att jag vunnit… Det var så många känslor samtidigt med skrik, glädjetårar och kramar! Att bli den första mästerskapsvinnaren någonsin i RallyX Nordics CrossCar Junior känns helt magiskt. Så jättetack till alla som på olika sätt hjälpt mig den här säsongen. Teamet som alltid ställt upp, JC Raceteknik för allt, RallyX Nordic som tog in klassen och såklart alla mina sponsorer. Vi är glada att kunnat leverera ännu ett guld till JC Raceteknik.

Helgen har gått lite upp och ner för mig. Det började med att jag bröt på båda träningarna, så jag fick gå in direkt i Q1 utan att testat banan. Sedan var det lite blandade resultat och i finalen brommade jag stopp i jokern så det blev en sista plats i tävlingen. Efter det låg jag tvåa i mästerskapet, så det var bara att tänka positivt och ladda om till idag. Den här dagen gick i det stora hela bättre. I finalen avgjordes allt, och det var många bra fighter. På sista varvet låg jag trea, men såg en lucka i sista kurvan och tog den. Det var det som behövdes, och jag är så glad över mästerskapssegern. Såklart är det tråkigt att Isak [Reiersen] inte kunde ta förstaplatsen han också, men en medalj är alltid bra.”

JC Raceteknik Juniorteam: Isak Reiersen, Crosscar [SWE]:
”Självklart blev det lite av en besvikelse. Jag skulle ljuga om jag sa att jag är nöjd med en tredjeplats när jag körde för guld. Säsongen började väldigt bra för mig, med jämn körning där jag hela tiden plockade med mig bra poäng. Men det höll inte till slutet. En kombo av otur och att rätta farten helt enkelt inte funnits i helgen. Även om mina varvtider varit i toppen så räcker det ju inte med några bra strövarv här och där om inget heat är genomgående felfritt. Idag klaffade allt i det stora hela bättre, men semifinalen var svår med mycket damm och ett problem med växellådan. Men det jag tar med mig vidare är den positiva inledningen av RallyX Nordic.

För Alex del gick det mycket bättre. Han gjorde den bästa finalen jag någonsin sett honom köra. Riktigt kul, det här var han värd. Jag vill såklart passa på att tacka teamet för den här säsongen. Även om det blev en kort och lite annorlunda säsong så var det skönt att vi ändå fick ihop det. Sen är ju säsongen inte helt över för mig, utan jag har lite annan körning kvar framöver. Men det är nyheter för ett senare tillfälle...”

Sponsorer