KYB EKS JCs Kristoffersson stoppad i pre grid inför finalen i Lohéac

KYB EKS JC inledde helgen starkt under helgens VM i franska Lohéac. Men tekniska problem blev kostsamma för Johan Kristoffersson, och efter att ha anlänt till startområdet en minut för sent missade han finalen.
– Det känns såklart riktigt tufft, men vi är ett team som aldrig ger upp, säger teamchef Joel Christoffersson.


Årets tredje deltävling av FIA World Rallycross Championship (rallycross-VM) har precis körts i franska Lohéac. För svenska teamet KYB EKS JC, som är JC Racetekniks och EKS gemensamma VM-satsning, fick den annars lyckade helgen ett tungt avslut.

Johan Kristoffersson briljerade inledningsvis i tävlingen, och vann grundomgången. I semifinalen ledde han, och såg ut att gå mot en seger. Men på sista varvet fick han problem med drivaxeln och tappade ner till tredjeplats. I depån upptäcktes det att även växellådan var skadad och behövde bytas. Mekanikerna jobbade hårt för att få bilen klar för final och lyckades efter en heroisk insats byta växellåda och drivaxel på sexton minuter. Men tyvärr räckte det inte. Eftersom bilen kom till startområdet en minut för sent nekades Kristoffersson start i finalen.

Enzo Ide hade en bitvis tuff tävling, och han kämpade med att hitta rätt i körningen på banan och utmaningarna med däcken. I semifinalen såg han ut att gå mot en tredjeplats. Men efter att ha hamnat i trafik förlorade han för mycket tid, och blev förste föraren utanför final.

Efter helgen ligger Kristoffersson fyra i mästerskapet, följt av Ide på sjunde plats. Fullständigt resultat för World RX finns här.


Joel Christoffersson, teamchef KYB EKS JC:
”Låt oss säga såhär – motorsport är en tuff sport och det känns riktigt, riktigt tufft när man förlorar. Ännu en gång hade vi en väldigt bra tävlingshelg inledningsvis, där vi vann grundomgången och ledde semifinalen med Johan. Men efter växellådsproblem tappade vi till tredjeplatsen i semin. Innan bilen kom in i depån visste vi inte vad felet var, och vi hade bara sexton minuter på oss att byta växellådan. När vi kom fram till startområdet hade de precis låst grinden, och vi missade finalen med ungefär trettio sekunder.

Jag är så stolt över mekanikerna som lyckades göra det där bytet på så kort tid. Men det känns såklart riktigt tufft att det här händer precis när vi började plocka tillbaka poäng i mästerskapet. Det känns lite som att någon har sparkat undan benen för oss i slutet av varje tävling, men vi är ett team som aldrig ger upp. Det är också många tävlingar kvar och jag lovar att vi ska ge vårt allt i Riga. Både Johan och teamet gillar den banan, och ser verkligen fram emot tävlingen.

När vi kom hit trodde vi att vi skulle ha bra fart med Enzo här på banan, och vi har gjort några tester i Lohéac med honom tidigare. Men samtidigt är den här banan riktigt tuff med däcken och vi kämpade med det. I semifinalen hade vi helt nya däck och Enzo visade ett riktigt hög tempo. Tyvärr missade vi precis tredjeplatsen och finalen. Men vi kommer preparera bilen och se till att vi är hundra procent redo inför Riga.”

Johan Kristoffersson, World RX:
”Vilken helg här i Lohéac. Det började bra, vi var snabba och jag kände mig bekväm i bilen. Vi hade en bra taktik för våra däck. I Q4 testade vi lite nya inställningar för att vara redo för semifinal, och när greppet blir annorlunda på banan. Och vi var väldigt nöjda med det. Vi valde att gå in i semifinalen med fyra nya däck. Jag hade en bra start, tog ledningen och bilen kändes riktigt, riktigt bra. Jag höll farten bra i semin för att spara på däcken till finalen. Men på sista varvet, i utgången av den första kurvan, gick drivaxeln sönder. Jag försökte överleva genom sista varvet, och klarade av att komma i mål som trea och gick vidare till final.

Inför finalen behövde vi byta drivaxeln, och eftersom även växellådan var skadad tog teamet beslutet att även byta den. Det var väldigt kort om tid, och borde egentligen vara omöjligt att byta en växellåda på den tiden. Men grabbarna gjorde ett fantastiskt jobb och lyckades byta den på den korta tiden. Men när vi kom fram till startområdet var vi sekunder för sent, och vi fick inte starta i finalen. Det var såklart riktigt synd. Vi har inte haft marginalerna på vår sida hittills den här säsongen, och även om säsongen är lång så är det tufft i mästerskapstabellen nu. Men vi kommer såklart bara fortsätta fokusera framåt, ladda om och vara redo att kämpa i Riga.”

Enzo Ide, World RX:
”Min helg har varit riktigt tuff. Vi behövde ändra inställningarna mycket för att få bilen att passa mig här på banan, och till en början fick jag det inte dit jag ville. Jag gjorde några misstag, och det var också en tuff utmaning att inte köra slut på däcken för snabbt. Men jag lärde under tävlingens gång och kunde i slutet av helgen anpassa min körning efter bilen och banan. I semifinalen var bilen en raket, men tyvärr räckte det inte till final.

Mitt mål den här säsongen, och inför varje tävling, är som sagt att lära mig så mycket som möjligt. Det kanske låter lite konstigt, men jag uppskattar de misstag som jag gör på banan. Jag anser att det är mina små och stora misstag som gör att jag utvecklas som förare. Så jag är glad över att ha lärt mig väldigt mycket i helgen tillsammans med teamet, och kommer fortsätta jobba framåt. Jag ser verkligen fram emot att komma till Riga tillsammans med Johan och EKS JC.”

Sponsorer