Marcus Höglund gör comeback i Supercar Lites, tillsammans med JC Raceteknik.

JC Raceteknik till Hell med segerplaner – och en gästförare

Det är med ett gott självförtroende som JC Raceteknik gör sig redo för rallycrossen i Hell. I Supercar-EM kör Bryntesson för seger, medan William Nilsson och Sondre Evjen återigen vill kliva upp på pallen i Supercar Lites. Samtidigt kommer Lima-föraren Marcus Höglund göra teamet sällskap.
– De andra har sin vardag i Lites, medan jag är van att köra Skoda. Men jag går in i det här fullt ut och vill visa att jag kan köra bil, säger Höglund.

På fredag 9 juni når rallycrossen norska Hell och under tre dagar ska förarna göra upp på banan. JC Raceteknik kommer till start med sina fem ordinarie förare: Thomas Bryntesson och Ola Frøshaug kör Euro RX (Supercar-EM), medan William Nilsson, Sondre Evjen och Guillaume De Ridder tävlar för teamet i RX2 International Series (klassen Supercar Lites). Dessutom kommer de få sällskap av Marcus Höglund – som ska köra Hell, Solvalla och Höljes i Supercar Lites.
I Supercar-EM är det den andra deltävlingen och inför Hell ligger Bryntesson på en delad fjärdeplats, följt av Ola Frøshaug på trettonde plats.
– Det är tio veckor sedan vi var i Barcelona för den första deltävlingen i Euro RX. Vi har haft två tävlingar i RallyX Nordic däremellan med bra resultat och samlat in teknisk data för både Thomas och Ola. Äntligen har vi fått starterna att sitta, och vi kommer att ge allt i Hell, säger teamchefen Joel Christoffersson.
Under förra helgens SM-deltävling i Arvika blev det minst sagt en fullpoängare. Fyra förare slutade på pallen – varav samtliga medaljörer i Supercar Lites tävlar för JC Raceteknik. Det är därför med ett gott självförtroende teamet kommer till norska Hell.
– Både William och Sondre gjorde fantastiska resultat i Arvika och det är verkligen bra att de får komma tillbaka i bilarna direkt redan den här helgen. Sondre hade lite otur i Hell förra året, så han vill givetvis få ett bra resultat i sin hemmatävling i mästerskapet. Guillaume har imponerat hittills i RX2 och vi ser fram emot att arbeta med Marcus i kommande tävlingar. Han har redan visat att han kommer vara snabb.

Marcus Höglund, från Lima, har tävlat i rallycrossklassen 2150 sedan 2011 – där knep han 2015 ett JSM-brons. 2016 köpte han en Skoda och började tävla i klassen 2400. Det blev mycket nytt och han ville framåt i satsningen. Det gjorde att han satsade på full säsong i SM – vilket han kommer fortsätta med även i år. 2016 testade han även Supercar Lites en gång, vilket gav mersmak. Nu ska han köra tre tävlingar för JC Raceteknik: RX2 International Series i Hell och Höljes, samt Solvalla i mästerskapet RallyX Nordic.
– Jag är förhoppningsfull och vill såklart prestera så bra som möjligt. Jag ska försöka vara jämn i körningen, plocka poäng och inte vara inblandad i massa krusiduller. En smäll på banan kan förstöra hela tävlingen. Planen är att bygga vidare på fjolårsfarten och förhoppningsvis få köra final. Men det är grymma chaufförer och många har utvecklats, så det kommer bli tufft, säger Höglund.
Det var i Höljes förra året som Höglund gjorde ett inhopp i Lites. Han imponerade stort under debuten och gick vidare till final. Väl där hade han problem med växellådan och fick därför nöja sig med en sjätteplats i tävlingen.
– Det var kul att köra i Höljes och hänga med de stora pojkarna. Jag ville vidare i karriären och kände att Lites var rätt steg. Tanken var att komma till semifinal, men det gick långt över förväntan. I efterhand är jag nöjd med min insats.
I vanliga fall kör Höglund en bakhjulsdriven bil, så övergången fyrhjulsdrivna Supercar Lites kommer bli en omställning.
– De andra har sin vardag i Lites, medan jag är van att köra Skoda. Men jag går in i det här fullt ut och vill visa att jag kan köra bil. För att hålla undan nervositeten försöker jag att inte tänka på vilka utmaningar det kan bli. Jag ser bara det här som en rolig möjlighet.

Thomas Bryntesson, från värmländska Töcksfors, gör sin första säsong i värstingklassen Supercar. Inför den andra deltävlingen i Supercar-EM ligger han på en delad fjärdeplats.
– Det ska bli spännande att se hur man står sig mot de andra förarna nu när vi hunnit testa mer, och även kört flera deltävlingar i RallyX Nordic. Jag har alltid lust att fightas om vinsten. Redan i Barcelona visade jag att farten finns, men då bröt jag tyvärr i semifinalen. Så till Hell måste det bara vara mer stolpe in, säger Bryntesson.
Eftersom Bryntesson är både norsk och svensk medborgare blir det lite av en hemmatävling i Hell där många supporters kommer finnas på plats.
– Det ska komma väldigt mycket folk hemifrån till Hell, så det blir häftigt. Jag är tacksam över allt stöd jag får från publiken och människorna omkring mig. Sen har mitt team gjort ett riktigt bra jobb den här säsongen. Innerst inne trodde jag att det skulle bli lite svårare att lyckas bra i början, med tanke på att Supercar är helt nytt för mig. Därför är det extra skoj att det gått såhär bra.

Ola Frøshaug, Trögstad, kör full säsong i både Supercar-EM och RallyX Nordic. Liksom för Bryntesson är det hans första hela säsong i Supercar.
– Efter den förra EM-deltävlingen har vi både testat och kört två deltävlingar i RallyX Nordic, så jag börjar känna mig redo i bilen. Jag har haft två tävlingar med stolpe ut, men oturen vände nu i Arvika och jag hoppas det ska fortsätta på den vägen i Hell. Mitt mål är i första hand att ta mig till semifinal och därifrån vidare till final, säger Frøshaug.
Det är med en positiv inställning han åker till Lånkebanen i Hell.
– Jag har tävlat på banan flera gånger tidigare och den är precis som en rallycrossbana ska vara, med en god blandning av grus och asfalt. Så det ser jag fram emot. Dessutom kommer det vara många supporters hemifrån i publiken, jag tror det blir närmare 400 personer som är där för att heja på Thomas och mig. Det känns såklart otroligt skoj.

För skånske William Nilsson är det tredje säsongen i Supercar Lites – däremot är det första året i RX2 International Series. Där ligger han, inför den tredje deltävlingen, på tionde plats i mästerskapet.
– Säsongen hittills har varit hård, men mycket lärorikt. Konkurrensen är riktigt tuff, vilket jag redan innan förstod att den skulle vara. Det är otroligt viktigt att vara med hela tiden, man kan i princip inte ens blinka utan att tappa placeringar, säger Nilsson.
Under RallyX Nordic i Arvika 3 juni segrade 17-åringen. Det är därför med en bra magkänsla som han åker till Norge.
– Jag har kört i Hell tidigare, fast i klassen JRX. Då vann jag och tävlingen var riktigt roligt. Så jag kommer dit med bra självförtroende. Målet är att få ihop en hel tävling, utan att det ska hända massa småsaker. Jag ska fokusera på att köra stabilt och målet är att komma till final.

Sondre Evjen, som gör sin andra säsong i Supercar Lites, ligger inför den tredje deltävlingen av RX2 International Series på åttonde plats i mästerskapet. Under Hell är siktet inställt på att klättra i tabellen.
– När det går så här bra som det har gjort på de senaste tävlingarna, siktar jag bara på en pallplats och seger i RX2. Jag kommer att köra hårt för att nå en bra placering i semifinalen. Förra året i Hell fick jag problem två gånger i förstakurvan och i ett heat körde jag med bara tre cylindrar, så det kan ju bara gå bättre den här gången, säger Evjen.
Att Evjen kör full säsong i både RX2 och RallyX Nordic gör att han får mycket körträning i Lites-bilen.
– Jag tycker att vi arbetar bra i teamet, vi förstår varandra, pratar hela tiden mellan racen och ger varandra tips. Eftersom jag vill köra så mycket som möjligt är det fantastiskt att jag fått vara så mycket i bilen på sistone.

Belgiske Guillaume De Ridder har endast kört två tävlingar i Supercar Lites. Trots det ligger han på fjärdeplats i mästerskapet RX2.
– Vem kunde tro att jag skulle ligga fyra i RX2 efter mina första tävlingar? Jag erkänner att jag är den första som blir positivt överraskad. Det känns såklart väldigt roligt. Jag njuter enormt mycket av att köra den här serien och ser fram emot att lära mig och upptäcka nya banor, som också blir en bra förberedelse inför näst år, säger De Ridder.
Eftersom det är hans första rallycrossäsong kommer därmed Hell vara helt ny för 24-åringen.
– Jag förväntar mig att Hell kommer vara lite svårare eftersom det är en rätt teknisk bana. Dessutom är den välkänd hos de Nordiska förarna, som utgör majoriteten av startfältet. Men det blir ett nytt tillfälle för mig att köra Lites-bilen, som jag blir snabbare och mer van vid för varje gång.

Startlista

Supercar
#2 Oliver O'Donovan (IRL)
#4 Robin Larsson (SWE)
#8 Peter Hedström (SWE)
#12 Riku Tahko (FIN)
#14 Jere Kalliokoski (FIN)
#16 Tom Daniel Tånevik (NOR)
#19 Magda Andersson (SWE)
#22 Andréa Dubourg (FRA)
#23 Mart Tikkerbär (EST)
#24 Tommy Rustad (NOR)
#30 Ole Kristian Temte (NOR)
#38 Mandie August (DEU)
#47 Tamás Pál KISS (HUN)
#49 "M.D.K" (BEL)
#53 Alexander HVAAL (NOR)
#54 Mats Öhman (SWE)
#55 Paulius Pleskovas (LTU)
#62 Firmin Cadeddu (FRA)
#63 Joachim Hvaal (NOR)
#69 Martin Kaczmarski (POL)
#70 Knut-Ove Børseth (NOR)
#73 Henning Solberg (NOR)
#74 Jérôme Grosset-Janin (FRA)
#77 René Muennich (DEU)
#80 Andreas Steffen (DEU)
#83 Patrick Guillerme (FRA)
#90 Thomas Bryntesson (NOR)
#91 Ola Frøshaug (NOR)

#92 Anton Marklund (SWE)
#95 Andri Õun (EST)
#102 Tamás Kárai (HUN)
#111 Derek Tohill (IRL)

Supercar Lites
#8 Simon Wågø Syversen
#9 Glenn Haug
#11 Tanner Whitten
#12 Anders Michalak
#13 Cyril Raymond
#19 Andreas Bäckman
#21 Marcus Höglund
#26 Jessica Bäckman
#40 Dan Rooke
#43 Tony Sormbroen
#51 Sandra Hultgren
#52 Simon Olofsson
#55 Vasiliy Gryazin
#56 Thomas Holmen
#66 William Nilsson
#69 Sondre Evjen
#91 Jonathan Walfridsson
#96 Guillame De Ridder
#98 Stein Fredrik Akre

Tidsschema

Fredag 9 juni
15:45 Träning (RX2)
17:00 Omgång 1 (RX2)
17:40 Träning (Supercar)

Lördag 10 juni
09:00 Warm up (RX2)
09:30 Träning (Supercar)
11:00 Omgång 2 (RX2)
Omgång 1 (Supercar)
14:00 Omgång 3 (RX2)
Omgång 2 (Supercar)
Omgång 4 (RX2)

Söndag 11 juni
08:30 Warm up
10:00 Omgång 3 (Supercar)
12:00 Omgång 4 (Supercar)
13:15 Semifinaler (RX2, Supercar)
14:30 Final (RX2)
15:00 Final (Supercar)

Mästerskapstabell

Supercar
1. Anton Marklund (SWE) 30 points
2. Tamas Pal Kiss (HUN) 22 points
3. Ollie O’Donovan (IRL) 18 points
4. Rene Munnich (GER) 17 points
4. Thomas Bryntesson (NOR) 17 points
6. Robin Larsson (SWE) 16 points
7. Tommy Rustad (NOR) 15 points
8. Henning Solberg (NOR) 14 points
9. Derek Tohill (IRL) 13 points
-
13. Ola Frøshaug (NOR) 4 points

Supercar Lites
1. Cyril Raymond (FRA) 55 points
2. Dan Rooke (GBR) 51 points
3. Simon Olofsson (SWE) 39 points
4. Guillaume De Ridder (BEL) 35 points
5. Glenn Haug (NOR) 34 points
6. Tanner Whitten (USA) 33 points
7. Thomas Holmen (NOR) 27 points
8. Sondre Evjen (NOR) 27 points
9. Vasiliy Gryazin (LVA) 23 points
10. William Nilsson (SWE) 22 points

Foto: Benedicte Schøyen

Sponsorer