William Nilsson i final under premiären

Årets första deltävling i RX2 International Series har precis avslutats. För JC Raceteknik, som kom till start med de tre förarna William Nilsson, Sondre Evjen och Guillaume De Ridder, bjöds det på en blandad kompott.
– Det var en hyfsat bra debut för min del. Såklart vill man alltid nå pallen, men det är mitt första år i RX2 och jag kan inte vara snabbast från start, säger 17-årige Nilsson.


För rallycrossens näst högsta klass Supercar Lites inleddes den internationella säsongen under helgen i belgiska Mettet. RX2 International Series, som är klassens inofficiella världsmästerskap, kördes på banan Circuit Jules Tacheny samtidigt som Supercar-VM och inte mindre än sjutton förare kom till start i klassen.
För det värmlandsbaserade teamet JC Raceteknik, som representeras av skånske William Nilsson, norrmannen Sondre Evjen och belgiske Guillaume De Ridder, blev resultatet inte riktigt som de hade hoppats på.
– Jag är nöjda med farten, men vi har inte riktigt haft den rätta turen för att placera oss i toppen. Vi har hamnat i trafik, gjort några förarmisstag och tjuvstartat. Trots det lyckades vi ändå få alla tre bilarna till semifinal, säger teamchefen Joel Christoffersson.
Nilsson kom sexa i tävlingen, följt av De Ridder och Evjen på nionde respektive tionde plats.
– Sondre var snabb i semifinalen, men eftersom banan precis blivit vattnad gled han av och genade i en kurva, vilket gav fem sekunders tidstillägg. Det gjorde att William istället fick köra finalen. Han hade bra fart där och var påväg mot en pallplats, men tvingades bryta efter ett generatorfel. Guillaume imponerade stort i sin absolut första Supercar Lites-tävling. Han kämpade mycket i starterna, men förutom det är vi nöjda med hans insats.

William Nilsson, Tomelilla, körde under fjolåret full säsong för teamet i RallyX Nordic och gjorde även ett inhopp under RX2 i Höljes, men detta blir hans första säsong i det internationella mästerskapet.
– I det stora hela är jag nöjd. Det var en hyfsat bra debut för min del. Såklart vill man alltid nå pallen, men det är mitt första år i RX2 och jag kan inte vara snabbast från start. Jag vet att jag kan hålla ett högt tempo och har bra inställningar på bilen. Så istället ska jag fokusera på att lita på mig själv, köra mitt race och strunta i vad de andra gör, säger 17-åringen.
Nilsson inledde tävlingen med en andratid på den fria träningen. Han vann senare ett heat, men möttes av oflyt i flera av omgångarna. I semifinalen var han fjärde föraren att korsa mållinjen. Men eftersom Evjen, som kom i mål strax före honom, fick ett tidstillägg kvalificerade sig Nilsson till final. I finalen såg han ut att gå mot en pallplats, när bilen plötsligt dog och han tvingades bryta på grund av ett generatorfel.
– Det känns såklart jättetrist att bryta i finalen, annars hade jag troligen haft tredjeplatsen i handen. Det hade känts bättre för mig om jag gjort missen själv, istället för tekniska problem som jag inte kan styra över. Men samtidigt är det sånt som kan hända alla i rallycross.
Näst på tur i tävlingskalendern är England 27-28 maj.
– Lydden Hill blir en helt ny bana för mig, till skillnad från många av de andra förarna. På så sätt ligger jag i lä. Men det är ingenting jag kommer lägga energi på. Jag ska försöka finslipa min jämnhet, ta det lugnt i början av tävlingen och sedan pusha. Målet är att hålla mig inom topp fem.

För 19-årige Sondre Evjen, från norska Ål, blev det stolpe ut. Han kvalade in till finalen, men ett tidstillägg efter målgång gjorde att han förlorade finalplatsen.
– Det hade varit en bra tävling för mig om det inte vore för tidstillägget i semifinalen. Då hade jag varit i final, och det är alltid dit man vill nå. När jag fått köra fritt i omgångarna har det gått riktigt bra och farten har funnits, säger Evjen.
För Evjens del var det blandade resultat som gällde under helgen. Han vann ett heat och kom tvåa i ett annat. Samtidigt gjorde en tjuvstart i en av omgångarna att han tappade placeringar.
– Jag fick dåliga startspår i varje omgång, vilket såklart var oflyt. Jag har även slitit endel med alternativspåret och tappat tid där. När det är en såhär extremt jämn tävling straffar det sig direkt om man gör en liten miss.
Nästa helg ska Evjen köra en folkracetävling, och veckan efter bär det av till England för den andra deltävlingen i RX2 International Series.
– Det gäller att tackla motgångar och jag har redan släppt det som hände i semifinalen. Jag vill kämpa om mästerskapet i RX2 och därför kommer det vara viktigt att få en så bra placering som möjligt i Lydden Hill.

Rallycrossdebutanten Guillaume De Ridder, 24 år, fick köra sitt livs första Supercar Lites-tävling på hemmaplan. Belgaren, som sedan en tid tillbaka bor i Paris där han jobbar som powertrain engineer åt Renault F1, har tidigare tävlat framgångsrikt i rally och gokart. Men nu kommer han lägga full fokus på rallycrossen.
– Det här var min första tävling i Lites och förhoppningen var bara att utvecklas och utvecklas och utvecklas. Vi hittade en bra rytm under de fria träningarna och fick en tredjetid totalt. Jag blev positivt överraskad av att redan ha såhär bra fart, säger De Ridder.
De Ridder presterade jämnt genom hela tävlingen.
– I den andra omgången fastnade bilen i fyrans växel, men den andra omgången fungerade riktigt bra. Då vann jag mitt heat och slutade fyra totalt. Den andra dagen fungerade också relativt bra, då jag kom på sjätte och sjunde plats i de sista omgångarna.
Belgarens höga tempo i grundomgången gjorde att han nådde ett av sina mål.
– Målet var att komma till semifinal. I semifinalen blev jag förvånad över att banan precis hade vattnats och jag kom för brett in i alternativspåret. Jag gick i mål som femma, vilket inte är ett dåligt resultat för att vara min första tävling. Men med tanke på min fart hade jag hoppats lite mer.

Tävlingen vanns av fransmannen Cyril Raymond, följt av engelske Dan Rooke och amerikanarn Tanner Whitten.

Resultat Belgien
1. Cyril Raymond (FRA)
2. Dan Rooke (GBR)
3. Tanner Whitten (USA)
4. Glenn Haug (NOR)
5. Simon Olofsson (SWE)
6. William Nilsson (SWE)
7. Vasiliy Gryazin (LVA)
8. Anders Michalak (SWE)
9. Guillaume De Ridder (BEL)
10. Sondre Evjen (NOR)
10. Thomas Holmen (NOR
12. Tejas Hirani (KEN)
13. Santosh Berggren (SWE)
14. Sandra Hultgren (SWE)
15. Andreas Bäckman (SWE)
16. Jessica Bäckman (SWE)
17. Simon Wågø Syversen (NOR)

RX2 International Series (mästerskapstabellen)
1. Cyril Raymond, 25 p
1. Dan Rooke, 25 p
3. Simon Olofsson, 24 p
4. Glenn Haug, 20 p
5. Tanner Whitten, 17 p
6. Vasiliy Gryazin, 15 p
7. Anders Michalak, 14 p
8. Guillaume De Ridder, 13 p
9. William Nilsson, 11 p
10. Sondre Evjen, 10 p
11. Thomas Holmen, 8 p
12. Tejas Hirani, 7 p
13. Santosh Berggren, 4 p
14. Sandra Hultgren, 3 p
15. Andreas Bäckman, 2 p
16. Jessica Bäckman, 1 p
17. Simon Wågø Syversen, 0 p

Foto: Tony Welam

Sponsorer