Trippelt på pallen för JC Raceteknik i Grenland

JC Raceteknik inledde starkt under premiären av RallyX Nordic med tre av fem förare på pallen. Supercarföraren Thomas Bryntesson och Sondre Evjen (Supercar Lites) fick ta emot varsin silvermedalj, medan William Nillson knep en tredjeplats.
– Vi är riktigt nöjda med tävlingen. Det har varit en bra helg för hela teamet och vi har visat att farten finns, säger teamchefen Joel Christoffersson.

Det var på den norska banan Grenland Motorsportsenter som årets RallyX Nordic inleddes. För det värmlandsbaserade teamet JC Raceteknik blev det en lyckad premiär. I Supercar slutade Thomas Bryntesson på en andraplats. En andraplats blev det även för Supercar Lites-föraren Sondre Evjen, som fick sällskap på pallen av teamkollegan William Nilsson. Henrik M Krogstad slutade på fjärdeplats i Supercar Lites medan Ola Frøshaug hade stolpe ut och slutade på 11 plats i Supercarklassen.
– Vi är riktigt nöjda med tävlingen. Det har varit en bra helg för hela teamet och vi har visat att farten finns. Thomas fortsatte starkt även den här tävlingen, både han och bilen är riktigt snabba. Han visar en rejält kämparglöd. Ola har imponerat med bra fart, men han har haft lite oflyt. I semifinalen gjorde han en tjuvstart och behövde köra två varv i alternativspåret, annars hade han lätt varit i final. Både Ola och Thomas har lite problem med starterna och vi jobbar mycket med det, säger teamchefen Joel Christoffersson.
Christoffersson är även imponerad över de tre yngsta förarnas insats under helgen.
– Våra Lites-förare gick ut direkt och visade hur snabba de är. Vi hade lite strul i semifinalen med Williams och Henriks bilar, men det löste sig till finalen. För Henriks del är det hans andra tävling i Lites, så det kan inte bli bättre. Han åkte hit för seger och visar att han har kapaciteten att vinna. Sondre och William hade båda riktigt bra varvtider och att vi fick de här placeringarna visar att vi är några att räkna med i år.

Supercar: Thomas Bryntesson och Ola Frøshaug

Värmländske Thomas Bryntesson inledde på topp, med snabbaste varvtider redan från träningen. Farten höll i sig genom tävlingen och i semifinalen var han förste föraren att korsa mållinjen. I finalen gjorde han en dålig start och passerade andra kurvan som fjärde bil. Men genom snabbt tempo, och ett taktiskt val av alternativspåret, lyckades köra upp sig och sluta på andra plats i tävlingen.
– Det känns riktigt gött. Konkurrensen här är nog lika hög som i EM, så det känns kul att jag ligger bra till i mästerskapet. I Barcelona var allt väldigt nytt och jag var lite osäker. Nu har jag kommit in i det rejält och blir allt mer jämn i körningen. Farten är riktigt bra, men kruxet är starterna. Jag har slitit en hel del med dem och ännu sitter de inte som jag vill, säger Bryntesson.
Bryntesson, som tidigare tävlat både internationellt och på svensk mark i Supercar Lites, gör nu sin debutsäsong i Supercar. Tävlingen i Grenland var hans tredje tävling någonsin i tungviktsklassen.
– Att vara en del av den här satsningen känns riktigt kul. JC Raceteknik gör ett grymt jobb, både Joel och mekanikerna. Trots att vi har mycket mindre erfarenhet än de andra Supercar-teamen lyckas vi såhär bra. Det känns stort och jag är verkligen tacksam över allt stöd jag får, både från teamet och personerna runt omkring mig.

För Ola Frøshaug bjöd tävlingen på en blandad kompott. Tävlingen inleddes med att drivaxeln och upphängningen rök, vilket gjorde att han tvingades bryta i första sväng. Därefter knep han en heatseger, följt av en elfteplats i omgången efter och i semifinalen satte en tjuvstart käppar i hjulen.
– För min del gick tävlingen okej. Det är ett fint arrangemang och jag har tävlat här många gånger förr i klassen Supernationell. Men idag hade jag inte turen på min sida. I semifinalen gjorde jag en tjuvstart och fick därför köra två varv i alternativet. Jag gasade på, men det är svårt att nå finalen när man tappat så mycket tid på det extra alternativvarvet, säger Frøshaug.
Inför tävlingen i Arvika, 3 juni, kommer Frøshaug och teamet genomföra en testdag.
– Vi kommer ha ett test nästa vecka för att finslipa min körning och bilens inställningar. Jag behöver bli snabbare och få mer startträning. Efter testet kommer vi åka till Arvika med blankt blad och väl där siktar jag på semifinal och final.
Även lördagens tävling bjöd på en lärdom.
– Nu fick jag dessutom lära mig att inte tjuvstarta, så det kommer undvikas i Arvika, tillägger Frøshaug med ett skratt.

Supercar Lites: Sondre Evjen, William Nilsson och Henrik M Krogstad

För Sondre Evjen, Ål, blev det en bra inledning på säsongen. Han presterade jämna topplaceringar genom hela tävlingen och fick vid dagen slut ta emot en silvermedalj.
– Det blev en väldigt bra start på säsongen och jag är nöjd med andraplatsen. Jag gjorde några småmissar och tappade lite i starterna, men generellt har körningen fungerat riktigt bra. I finalen hade jag bra tempo, och jag försökte hänga på Simon Olofsson. Men han var för snabb den här gången, säger Evjen.
19-åringen tycker att det är hög nivå på årets säsong med tuffa konkurrenter.
– Man märker att det är minst lika jämnt i år som i fjol. Många har tagit ett steg upp rent körmässigt och presterar extremt bra. Samtidigt har vi ett par nya förare som även de är snabba. Så det är en tuff kamp om förstaplatsen. I Arvika kommer jag kämpa om segern och försöka överta ledningen i mästerskapet.

William Nilsson, Tomelilla, inledde även han säsongen starkt. Under grundomgången var han med och slogs i toppen. I semifinalen tog han starten, och hade en komfortabel ledning när heatet rödflaggades. Under omstarten hade han problem med växelspaken, vilket gjorde att han tvingades köra på femmans växel hela heatet. Till Nilssons fördel var det enbart två andra förare som kom till omstart och han lyckades ändå ta sig till final. Väl i final visade han bra fart, vilket resulterade i en tredjeplats.
– Att sluta på pallen efter att ha startat från sista led i finalen känns skönt. Det visar att man kan göra radikala grejer från yttern. Jag kom ut som trea i starten och då var det bara att gasa. Jag tog rygg på Sondre och pushade på, men det räckte inte för att passera honom, säger Nilsson.
Nästa tävling för Nilsson blir när RX2 International Series körs i 13-14 maj. Den nästa tävlingen i RallyX Nordic blir Arvika 3 juni.
– Nu kommer jag ta en vecka för att smälta det som hänt i Grenland, och sen börjar jag ladda om. Jag ska försöka behålla jämnheten som jag hade här. Självklart är det viktigt att köra så fort man kan, men om man inte är jämn i körningen och lyckas undvika krascher kommer man inte vinna.

För unge motorsporttalagen Henrik M Krogstad var det den andra tävlingen i Supercar Lites. Trots det imponerade han med sin höga fart och bra placeringar. Men i semifinalen fick han problem med bilen, och den gick bara på tre cylindrar. Trots det tog han sig till final.
– Jag hade bra fart i tävlingen, så det var synd att tekniska problem ställde till det. I finalen blev det en dålig start. Jag trodde först att jag tjuvstartade, så jag släppte på gasen. Det gjorde såklart att jag tappade tid, och jag lyckades tyvärr inte komma igen, säger Krogstad.
Krogstad kör full säsong i RallyX Nordic, så för hans del blir nästa tävling 3 juni.
– Nu har jag fått mer erfarenhet i bilen och känner mig mer hemma på banan. I Arvika är målet att vinna. Jag går alltid in för en seger, men kommer absolut vara nöjd med en pallplats.

Resultat Grenland

Supercar
1. Oliver Eriksson
2. Thomas Bryntesson
3. Oliver Solberg
4. Alexander Hvaal
5. Joachim Hvaal
5. Mats Öhman
6. Peter Hedström
8. Lukas Walfridson
9. Knut Ove Børseth
10. Christer Dalmans
11. Ola Frøshaug
11. Tom Daniel Tånevik
13. Jarle Nytrae
14. Morten Stensrud
15. Øyvind Finstad
16. Ole Kristian Temte
17. Ramona Karlsson
18. Rune Høljeneset
19. Frode Holte

Supercar Lites
1. Simon Olofsson
2. Sondre Evjen
3. William Nilsson
4. Henrik M Krogstad

5. Viktor Johansson
6. Thomas Holmen
7. Jonathan Walfridsson
8. Anders Michalak
9. Glenn Haug
10. Jessica Bäckman
11. Vasily Gryazin
12. Andreas Bäckman
​13. Hampus Rådström
14. Sandra Hultgren
15. Stein Frederic Akre
16. Santosh Berggren

RallyX Nordic, tabellen

Supercar
1. Oliver Eriksson, 28 p
2. Oliver Solberg, 25 p
3. Thomas Bryntesson, 24 p
4. Alexander Hvaal, 23 p
5. Joachim Hvaal, 15 p
5. Mats Öhman, 15 p
5. Peter Hedström, 15 p
8. Lukas Walfridson, 12 p
9. Knut Ove Børseth, 10 p
9. Christer Dalmans, 10 p
11. Ola Frøshaug, 7 p
11. Tom Daniel Tånevik, 7 p
13. Jarle Nytrae, 4 p
14. Morten Stensrud, 3 p
15. Øyvind Finstad, 2 p
16. Ole Kristian Temte, 1 p
17. Ramona Karlsson, 0 p
18. Rune Høljeneset, 0 p
19. Frode Holte, 0 p

Supercar Lites
1. Simon Olofsson, 30 p
2. Sondre Evjen, 24 p
3. Henrik M Krogstad, 23 p
4. William Nilsson, 21 p

5. Viktor Johansson, 19 p
6. Thomas Holmen, 17 p
7. Jonathan Walfridsson, 12 p
7. Anders Michalak, 12 p
9. Glenn Haug, 11 p
10. Jessica Bäckman, 9 p
11. Vasily Gryazin, 7 p
12. Andreas Bäckman, 5 p
12. Hampus Rådström, 5 p
14. Sandra Hultgren, 2 p
15. Stein Frederic Akre, 2 p
16. Santosh Berggren, 1 p

Foto: Tony Welam

Sponsorer