JC Raceteknik slutade etta, tvåa, trea och fyra under premiären av RX2 i Mettet

Stor succé för JC Raceteknik i Mettet – la beslag på hela pallen i RX2

JC Raceteknik fullkomligt dominerade under premiären av RX2 International Series, där teamet slutade etta, tvåa, trea och fyra. Samtidigt missade Bryntesson finalplatsen med en hårsmån.
– Resultatet i RX2 är väldigt overkligt för oss. Det är en obeskrivlig känsla, säger teamchefen Joel Christoffersson.

Rallycrossen har precis avslutats i belgiska Mettet. För FIA European Championship (Supercar-EM) var det den andra deltävlingen – medan det var premiär i RX2 International Series (kan ses som ett inofficiellt VM för klassen Supercar Lites).

För värmlandsbaserade JC Raceteknik blev det minst sagt succé i RX2 och teamet knep bästa möjliga resultat. Ben-Philip Gundersen, som gör sin första säsong i klassen, tog hem segern följt av Sondre Evjen på andra plats, Henrik Krogstad på tredje och William Nilsson på fjärde. Det gör att grabbarna placerar sig etta, trea, fyra respektive delad femma i mästerskapet.

I ERX blev det istället stolpe ut. Thomas Bryntesson var med i toppen och kvalificerade sig till semifinal. Där gjorde en raceincident att han snurrade. Trots bra fart lyckades han inte jaga ikapp tillräckligt och blev förste föraren utanför final. Ola Frøshaug hade en kämpig tävling och låg efter grundomgången på tjugondeplats, vilket gjorde att han placerade sig utanför semifinalen. Bryntesson och Frøshaug ligger efter helgen på delad elfteplats i mästerskapet.

Näst i schemat blir RX2 i Silverstone 26-27 maj samt ERX i Höljes 30 juni-1 juli.

Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik:
”Resultatet i RX2 är väldigt overkligt för oss. Det är en obeskrivlig känsla. När vi slutade etta, tvåa och trea i Arvika förra året trodde jag aldrig att vi skulle lyckas med det igen – så att vara etta, tvåa, trea och fyra i ett internationell mästerskap känns fantastiskt. Grabbarna har jobbat väldigt hårt och jag är så stolt över hela teamet. Vi hade bra prestanda i bilarna och förarna hade farten redan från start. Ben-Philip har gjort en riktigt bra insats och visade att han kan leverera även under press. Sondre gjorde också en bra final som vi alla kan vara nöjda med. Henriks bil fick lite skador i finalen, men annars var det nästan en perfekt helg för honom. William är en toppförare som kan göra bra tider, men den här helgen hade han det lite tuffare.
I Supercar var det en hårdare helg. Vi vet att Thomas är en bra förare, men teamet kämpade med farten under lördagen. Vi fick till den på söndagen och gjorde en bra Q3, men i Q4 blev det en smäll för Thomas och han tappade tid. Även semifinalen blev tuff för Thomas. Han gjorde en fin start men snurrade i första kurvan.”

Ben-Philip Gundersen, RX2:
”Det är fantastiskt att vinna och jag är faktiskt förvånad över resultatet. I finalen gjorde Kalliomäki ett misstag i första svängen men lyckas vara först. Jag såg att William var bredvid mig, men jag hade lite bättre fart och rätt spår in in i första kurvan så jag kom ut ur den före honom. Sedan, för att vinna, behövde jag köra stabilt och se till att välja torra spårval. Jag vet att konkurrensen är väldigt hård i RX2 och att nivån på förarna är hög, så jag är verkligen nöjd över segern.”

Henrik Krogstad, RX2:
”Det har varit en tuff helg och jag kämpade mycket med att behöva starta i ytterspår. Men jag fightades hårt och är nöjd med resultatet. Det är ett långt mästerskap så det känns bra att vara i toppen av tabellen redan från början och samla poäng. I finalen vet jag inte exakt vad som hände, men det var en stor smäll i den första svängen och mitt vänstra bakhjul böjdes. Det blev svårt att köra, men jag lyckades hålla farten ändå och att komma trea är bra. Jag tror det kommer bli ett väldigt bra mästerskap, det är många förare som kan vinna så det kommer bli en hård kamp.”

Sondre Evjen, RX2:
”Jag fick en bra början på RX2-säsongen. Det är på pallen man vill vara, och jag kommer bygga vidare på det här. Tävlingen började med tuffa race i Q1 och Q2, men i både Q3 och Q4 hade jag topptider och i semifinalen slutade jag tvåa. I finalen gjorde jag en riktigt bra start och kom ut som nummer två. Men det var en tuff första sväng och det smällde framför mig. Jag tappade till tredjeplatsen men lyckades köra upp och sluta tvåa. Det är jag nöjd med. Målet är att vara i toppen av mästerskapet vid säsongens slut. Jag ligger trea i sammandraget och kommer fortsätta kämpa för bra resultat.”

William Nilsson, RX2:
”För min del har det varit en jäkligt tuff helg. Allt började med en del problem där bilen bara gick på tre cylindrar. Det var svårt att få farten, men vi kämpade med olika inställningar och jag fick helt enkelt göra det bästa av situationen. På söndagen regnade det, vilket var till min fördel. I finalen blev det mycket trafik och närkontakter i starten. Efter ett par varv låg jag trea, men när föraren framför snurrade blockerades vägen och jag tappade tid. Annars hade det troligen räckt till pallen. Men jag är generellt nöjd och ser verkligen fram emot tävlingen på Silverstone.”

Resultat från Mettet RX och mästerskapstabeller för ERX och RX2 finns här:
FIA European Rallycross Championship
RX2 International Series

Sponsorer