Pallplats och matförgiftning under crosskart-SM i Östmark

Isak Reiersen och Alex Gustafsson (JC Raceteknik Juniorteam) kom på fjärde respektive tionde plats i tävlingen. Samtidigt kom Per Björnson på andraplats i klassen 650cc, trots matförgiftning.

För 13-årige Isak Reiersen, 125cc, satte tekniska problem käppar i hjulen. Trots det lyckades han knipa en fjärdeplats.
– Under finalen var det väldigt tight i starten. Banan är smal och när det kommer nio crosskartar samtidigt in i förstakurvan så smäller det. Jag kom ut som sjua, men valde jokern direkt och fick då fritt spår för att jaga ikapp, men blev tyvärr lite hindrad. Jag kände att jag hade mer fart, men det gick inte den här gången, säger Reiersen.
Under helgens heat slutade han fyra, etta och tvåa. Han kvalificerade sig till B-final där han segrade. Det gav honom en start från sista ledet i A-finalen.
– Farten har funnits hela helgen, och jag tycker att jag fått till flytet. Tyvärr har bromsarna ställt till problem. Men det är en rolig bana att köra på, även om det är lite risky när den är så trång.

Alex Gustafsson, 10 år, körde i heaten hem två andraplatser och en tredjeplats i klassen 85cc. I B-finalen startade han från femte spår och lyckades köra upp sig till en tredjeplats – alltså första föraren utanför final. Det resulterade i en tiondeplats i tävlingen.
– Det har varit en kul tävling, med tuff konkurrens. Första heat gick hyfsat bra för mig. I andra heatet stod jag i bakre led och var först iväg i starten. Men sen bromsade jag fel, så man kan nästan säga att jag gav bort heatsegern. I tredje heatet låg jag tvåa när jag körde in i ett däck och hamnade istället trea. B-finalen var riktigt rolig, där kunde jag verkligen hålla full gas. Jag stod upp och körde sista fyra varven, säger Gustafsson.
Han fortsätter:
– Min körning är mycket bättre nu än under Östmark i fjol. Jag håller mer gas och gör bättre spårval.

För Per Björnson blev det en andraplats i 650cc, trots fredagens matförgiftning.
– Det får man ju vara nöjd med ändå, efter matförgiftning och allt. Jag spydde före och efter träningen och heaten på lördagen. Som tur är hade jag en balaklava med stort hål, så det var bara att springa ut i skogen direkt efter målgång, säger 35-åringen och skrattar.
Men han lät sig inte stoppas av det utan segrade i alla tre heaten, och startade därmed från bästa spår i finalen.
– Det är synd att man inte orkar ta Andreas Carlsson i final. Efter omstarterna fick mina däck för bra grepp. Jag var uppe i sidan på honom, men kom inte om. Men det är inte över än i SM och jag kommer fortsätta kämpa på.

Resultat Östmark

650cc
1. Andreas Carlsson, Säffle MC
2. Per Björnson, Årjängs MK
3. Mattias Andersson, MK Kopparberg
4. Jimmie Walfridson, MK Ratten
5. Maja Kärnqvist, Östmarks MFF

125cc
1. Lucas Waaler, KNA Solør Motorsport
2. Sebastian Enholm, Teknis MC
3. Sindre S. Trøyterud, NAF Motorsport Vålerbanen
4. Isak Reiersen, Östmarks MFF
5. Martin Enlund, Västerås MS

85cc
1. Jonathan Rådström, Östmarks MFF
2. Erik Andersson, Östmarks MFF
3. Elias Nilsson, Likenäs MK
4. Karl Peder Nordstrand, NMK Hamar
5. Timmy Sakariassen, MK Team Westom
-
10. Alex Gustafsson, MK Team Westom

Sponsorer