Ny dubbelseger för JC Raceteknik när Robin Larsson och Ben-Philip Gundersen vann i Riga

Fyra av sex JC Raceteknik-förare kvalificerade sig till final under helgens deltävling. Där knep Robin Larsson sin första RallyX Nordic-seger, medan Ben-Philip Gundersen satte sin andra raka vinst i mästerskapet.
– När vi tog en dubbelseger i Höljes trodde vi att det var för bra för att vara sant, så att kunna göra det igen känns verkligen skönt, säger teamchefen Joel Christoffersson.


För första gången någonsin kördes RallyX Nordic på den Lettiska banan Bikernieku Trase och JC Raceteknik tog under helgen sin andra raka dubbelseger. Teamet kom till start med sex förare i tre olika klasser och tävlingen har gett bra resultat i mästerskapstabellen i både Supercar och Supercar Lites.

Robin Larsson som vunnit samtliga deltävlingar i FIA European Rallycross Championship, har haft en tuff inledning i RallyX Nordic. Men i helgen vann han grundomgång, semifinal och final, vilket gör att han plockar med sig maximala poäng. Samtidigt knappar han in på toppen i mästerskapet, och har nu endast fem poäng upp till ledaren och två poäng till andraplatsen. Även Supercar-kollegan Mats Öhman kvalificerade sig till final efter en helg med högt tempo och snabba starter, men efter ett missat jokerspår slutade han sexa i tävlingen.

I Supercar Lites blev det en andra raka seger för Ben-Philip Gundersen. Normannen hade ett högt tempo redan från start och segrade liksom Larsson genom hela tävlingen. Efter helgen utökar han ledningen i mästerskapet ytterligare och har nu fjorton poäng ner till Sondre Evjen på andraplatsen. Evjen, som även han kvalificerade sig till final i Riga, presterade tider inom topp tre hela helgen. Men i finalen fastnade han i trafik och slutade därefter på fjärde plats i tävlingen. Supercar Lites-kollegan Jimmie Walfridson har visat bra fart på banan och slutade på en femteplats i grundomgången. Men i semifinalen fastnade även han i trafik och blev förste föraren utanför final. Efter helgen ligger han kvar på en sjätteplats i mästerskapet.

Isak Reiersen, som kör för JC Raceteknik Juniorteam, briljerade under inledningen av tävlingen. Han segrade i tre av de fyra omgångarna, och trots att han tvingades bryta ett av heaten vann han grundomgången. Det gav värmlänningen bästa startspår i första semifinalen, där han fick en kanonstart. Under sista varvet ledde han med över 2,5 sekund, men bara några hundra meter innan mål dog crosskarten och han tvingades bryta. Han missade finalen och ligger efter helgen fyra i mästerskapet.

I finska Joensuu kördes den tredje deltävlingen av FinRX och till start kom JC Raceteknik Juniorteam-föraren Alex Gustafsson. 12-årige värmlänningen visade ett högt tempo och satte snabba varvtider, men kämpade samtidigt med problem där crosskarten hade för bra grepp i starterna. Han slutade trea, tvåa och trea i omgångarna och kvalificerade sig som sjätte förare in i final. Väl där körde han upp sig till en fjärdeplats i tävlingen.

Nästa deltävling av RallyX Nordic körs på norska Finnskogsbanen 27-28 juli.


Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik:
”Det här känns fantastiskt. När vi tog en dubbelseger i Höljes trodde vi att det var för bra för att vara sant, så att kunna göra det igen känns verkligen skönt. För Supercar-förarna blev det ett briljant resultat. Vi visade väldigt bra fart och bortsett från kraschen i Q1 har vi varit snabbast på banan. Hittills i år har vi fått kämpa en del i RallyX Nordic, så det känns skönt att äntligen få ta en seger. Vi har jobbat ikapp många poäng i mästerskapet, så om vi bara kan fortsätta såhär kommer det bli ett spännande avslut på säsongen. I helgen har alla jobbat hårt med Mats bil för att verkligen anpassa den efter honom, och här lyckades det bra. Vi trodde till en början att det skulle bli en svår tävling för honom eftersom banan inte riktigt passar hans körstil, men han gjorde ett väldigt bra race i semifinalen och var värd sin plats i finalen.

Under ett test i torsdags kämpade vi lite med farten i Lites-bilarna, men vi jobbade hårt för att hitta perfekta inställningar och då hittade äveb Ben-Philip den rätta farten för hela helgen. Han var snabbast och finalen var enkel för hans del – ett bra resultat som gör gott för mästerskapet. Även Sondre hade en väldigt bra helg och högt tempo. Däremot tappade han en placering i semifinalen och fick starta från andra led i finalen, det gjorde att han fastnade i trafik. Sånt är synd, men överlag är vi nöjda och tar med oss farten han hade till nästa helg. Även Jimmie förlorade mycket efter den första kurvan i semifinalen, och trots att han hade högt tempo gjorde trafik att det inte räckte till final.

Robin Larsson, Supercar:
”Det känns skönt att äntligen få ta en vinst i RallyX Nordic i år. Vi hade en raceincident i första kurvan i Q1, men trots fem sekunders tidstillägg så kom vi ändå fyra i den omgången – det visar att vi hade ett högt tempo. Även om starterna inte var perfekta så hade vi kapaciteten att kunna göra omkörningar. Att vara snabbast utan att behöva köra över sin förmåga, det är en skön känsla och vi tog ikapp många poäng i mästerskapet. Jag har kört på banan förut, men det här är första gången jag tävlar här med en bil som verkligen passar mig. Det syntes i resultatet. Nästa vecka kör vi på en väldigt annorlunda bana i Flisa, den är kortare så starterna kommer vara ännu viktigare. Det kommer bli många tighta fighter, men nu är vi med i kampen om mästerskapet på riktigt.”

Mats Öhman, Supercar:
”Jag har ju en annorlunda körstil och speciella inställningar i bilen. Men det märks att jag börjar få en bra känsla i Audin och vi lär oss allt mer hur vi ska anpassa den efter mig. Det är kul. Jag har fortfarande en bit upp till de allra snabbaste, men vi jobbar oss framåt ett steg i taget. Starterna har blivit mycket bättre om man jämför med i Höljes, men vi har inte gjort några jättestora förändringar sedan dess. Så det handlar om att jag blivit mer van startsystemet – tydligen kan man lära gamla hundar att sitta. I helgen är det heat jag är mest nöjd med semifinalen, där gick det perfekt och jag kom tvåa. I finalen däremot var däcken varma och fästet gjorde att jag nästan blev stående när starten gick. Men överlag är jag positiv till helgen. Jag vill passa på att tacka teamet för deras jobb under tävlingen, sen vill jag också tacka Anders Norberg som hjälpt mig i många år – allt sånt betyder mycket.”

Ben-Philip Gundersen, Supercar Lites:
”Vilken fantastisk seger! Jag hade faktiskt inte trott det här själv innan idag, för detta är Gryazins hemmabana och ingen var i närheten av hans tempo under någon av träningarna. Men vi analyserade körningen och banan, jobbade mycket med bilens inställningar och till slut hittade vi en inställning som fungerade bra för mig. Då hittade även jag tempot och från och med andra omgången var jag den snabbaste föraren. Hela teamet, min spotter och mina mekaniker har gjort ett otroligt bra jobb i kulisserna under helgen – alla var värda den här segern. Också stort tack till alla supporters som kom hela vägen hemifrån för att stötta mig den här helgen från start till mål.”

Sondre Evjen, Supercar Lites:
”Vi hade ett högt tempo under alla omgångarna och saknade bara de allra sista tiondelarna upp till Ben-Philip. I semifinalen kämpade vi lite med bilen och jag kunde inte få ihop det för att vinna. I finalen var det en tuff start. Jag fick ett dålig spår, kom ut som nummer fyra och gick direkt in i jokerspåret. Efter det hamnade jag bakom en långsammare förare och när jag väl lyckades passera hade vi förlorat pallchanserna. Jag tycker att vi förtjänade en pallplats i helgen, men ibland blir det såhär istället. Det var en tuff bana och för första gången i år har förarnas tider verkligen varit varierande och skilt sig från varandra. Det känns bra att åka härifrån och veta att vi hade tempot och jag ser fram emot nästa deltävling som körs i Norge. Det blir första gången jag kör på banan, men förhoppningsvis kan vi utmana Ben-Philip ordentligt där.”

Jimmie Walfridson, Supercar Lites:
”Självklart är jag inte nöjd med att missa finalen, men samtidigt tar vi med oss mycket positivt från Riga. Det här var en en ny bana där jag snabbt kom in i körningen och vi hittade tidigt rätt inställningar för den. Tempot har funnits genom hela helgen och jag är nöjd med mina starter, det är bara det sista lilla som saknas. Tyvärr gjorde ett dåligt val av jokerspåret i semifinalen att jag hamnade bakom en långsammare förare som jag inte tog mig förbi. Det känns såklart surt och jag missar viktiga mästerskapspoäng, men jag ska ta med mig farten och komma igen i Flisa nästa helg.”

Isak Reiersen, Crosscar:
”Till en början var det en väldigt bra helg och redan från första omgången hade jag ett högt tempo. Vi har också kommit en lång väg med inställningarna i crosskarten och utvecklats mycket under helgen. Jag vann grundomgången och i semifinalen ledde jag direkt från start. När vi går in på sista varvet har jag 2,5 sekund ner till en av mästerskapets toppförare bakom mig. Men efter landningen på det stora hoppet lossnar en kontakt från ECU-boxen. Jag känner hur motorn dör och ser att displayen blir svart. Jag försöker göra allt som går för att få igång den igen, men ingenting fungerar. Där och då känner jag bara en enorm besvikelse. Jag vet verkligen att farten fanns för en seger, men idag fick jag inte chansen att köra om det i final. Såklart tar det på motivationen, men vi väljer istället att ta med oss mycket positivt härifrån och kommer tillbaka med ett lika högt tempo nästa gång.”

Alex Gustafsson, Xtreme Junior:
”Det här var en viktig tävling för mig eftersom jag hade kunnat gå upp i ledningen i mästerskapet. Istället har det strulat och crosskarten dog i starterna hela helgen, så det känns lite deppigt. Men man kan inte ge upp för det! Så det var bara att göra det bästa av situationen och köra på för fullt. Det är ett jämnt startfält, så jag har verkligen fått kämpa för bra placeringar. Vi tar med oss många positiva saker härifrån, bland annat att vi förbättrat körning på blött underlag under fredagens träningar och att jag har gjort bra varvtider. Jag var sexa in i finalen och efter att crosskarten dog i starten försökte jag gasa på och köra smart, det räckte till en fjärdeplats den här gången.”

Sponsorer