JC Raceteknik utökar VM-teamet – blir KYB Team JC med Jānis Baumanis och Robin Larsson

Tillsammans med KYB går JC Raceteknik in i en stor satsning i rallycross. VM-teamet, som går under namnet KYB Team JC, kommer tävla i både förar-VM och teammästerskapet. Sedan tidigare är Larsson klar, nu ansluter även Baumanis.
– Jag tror Robin och Jānis kommer bli en stark duo på banan. Vi siktar på medalj i både teammästerskapet och förar-VM, säger teamchef Joel Christoffersson.


Den 11 mars presenterades alla förare och team i årets säsong av FIA World Rallycross Championship (rallycross-VM). JC Raceteknik kunde då presentera att de tar steget upp till VM med en förare. Två veckor senare är det officiellt att svenska teamet anmäler ytterligare en förare till VM samt kör teammästerskapet under namnet KYB Team JC. Detta efter att samtliga team i World RX godkänt KYB Team JCs efteranmälan.

Teamet kommer tillsammans med EKS och KYB fortsätta utvecklingen av stötdämpare. Det tekniska samarbetet som startade mellan JC och EKS 2019 kommer fortsätta även denna säsong i både VM och EM. Teamet kommer till start med två förare: Robin Larsson och Jānis Baumanis.

Larsson, som tillsammans med JC Raceteknik vann både FIA European Rallycross Championship (rallycross-EM) och RallyX Nordic förra säsongen, är sedan tidigare klar för VM-satsningen. Ansluter till teamet gör den lettiske rallycrossföraren Jānis Baumanis, som har fyra VM-säsonger i bagaget. Båda förarna kommer köra varsin Audi S1 EKS av senaste spec.

På grund Covid-19 är de första deltävlingarna av World RX framflyttade, det är ännu oklart när premiären kommer kunna köras.


Joel Christoffersson, teamchef KYB Team JC / JC Raceteknik:
”Att kunna komma till start med två förare i VM och köra teammästerskapet känns fantastiskt, det har länge varit en dröm för mig. Tack vare KYB kommer vi till start som KYB Team JC, och vi kommer fortsätta ha teknisk support från EKS Den här satsningen med EKS och KYB är en bra möjlighet, som gör att vi kan utvecklas ihop. Det blir en stor morot för teamet, och kommer även gynna våra EM-förare.

Frågan om att driva ytterligare en bil kom till mig efter att anmälan till VM gått ut. Så det blev lite annorlunda. Men tack vare att alla andra VM-team godkände det så fick vi tillåtelse att anmäla både Jānis som förare och KYB Team JC i teammästerskapet.

Jag tror Robin Larsson och Jānis Baumanis kommer bli en stark duo på banan. Robin har vi haft en väldigt lyckad säsong med tidigare och han kommer med bra erfarenheter i Audi. Jānis är ny för oss i teamet, men är en snabb förare med tidigare erfarenheter från VM. Jag tror att båda kommer gynnas av varandra och tillsammans kunna jobba ännu hårdare. Vi siktar på medalj i både teammästerskapet och förar-VM, helt klart.”

Jānis Baumanis, World RX:
”Jag känner mig entusiastisk inför en ny säsong med ett helt nytt team. JC och Robin visade i fjol att de hade ett bra tempo i Euro RX, så i år tror jag att vi kommer kunna vara ännu starkare med två bra bilar i VM. Jag längtar efter att få sätta mig i EKS Audi av senaste spec med de mest aktuella stötdämparna från KYB. Robin känner definitivt bilen bättre än mig, men förhoppningsvis kan jag hänga med i hans tempo så snabbt som möjligt.

Jag skulle säga att mina tidigare säsonger i World RX har varit ganska tuffa. Efter 4 år med en Ford så är jag väldigt exalterad över att byta till Audi, det blir ett stort steg som kommer vara ganska utmanande för mig. Under de första tävlingar kommer det såklart vara lite mer fokus på inlärningsprocessen i den nya bilen, men därefter kommer målet vara att starta från första led i semifinalerna. Självklart är drömmen att vinna, och jag vet att det kommer vara svårt. Men med snabba bilar och ett bra team finns alltid möjligheten att få det att hända.

Covid-19 gör det såklart svårare att förbereda sig inför den första tävlingen, den har stor påverkan på allas liv. Jag vill att alla tar väl hand om sig och lyssnar på säkerhetsdirektiven, och hoppas att vi kan tävla så snart som möjligt. Jag ser fram emot att kunna börja testa och jämföra varvtiderna med Robin.”


Robin Larsson, World RX:
”Självklart är det kul för JC att komma till VM med ett tvåbilsteam. Vi kommer fortsätta ha support från EKS, och med två Audi på banan kunna jämföra data – det är positivt för alla. Nu tävlar jag inte bara på individuell nivå, utan det finns ett teammästerskap att slåss för. Vi får snacka ihop oss och se. Det är totalt sex team, men sköter vi oss bara ska vi nog kunna vara med i toppen med chans på medalj. Det ska bli spännande att se hur jag och Jānis fungerar som team. Precis som jag har Jānis haft det tufft i VM, så vi båda är taggade på att komma till start med varsin riktigt bra bil.

I fjol hade både jag och JC våra bästa säsonger någonsin, så att gå upp till World RX tillsammans med teamet blir extra kul. Självklart kommer det bli tuff konkurrens med många snabba förare, men det är väl därför man håller på med rallycross? Under de första tävlingarna kommer kvittot på hur vi står oss mot de andra teamen. Det vore skönt att sätta bra resultat direkt och kunna vara med i matchen. Det lär bli många härliga fighter.”

Sponsorer