Guldchanser för Bryntesson och Nilsson när RallyX Nordic ska avgöras

Förra helgen knep teamet JC Raceteknik ett EM-silver. Till helgen har de siktet inställt på RallyX Nordic-guldet i både Supercar och Supercar Lites.
– Målet är absolut att försöka vinna RallyX Nordic. Jag brukar vara jämn i körningen och 23 poängs ledning är bra, men man vet aldrig med motorsport, säger 21-årige Bryntesson.

På lördag avgörs RallyX Nordic och Värmlandsbaserade teamet JC Raceteknik har dubbla guldchanser när mästarna ska krönas. I tungviktsklassen leder Supercar-debutanten och EM-tvåan Thomas Bryntesson med 23 poäng före Oliver Solberg. Samtidigt jagar 17-årige William Nilsson guldet i klassen Supercar Lites, med enbart fyra poäng upp till ledaren Simon Olofsson. Teamkollegan Henrik Krogstad, som ligger på tredje plats i mästerskapet, har med sina 18 poäng upp till toppen även han medaljchanser.
– Vi har varit starka hela året och banan i Strängnäs kan vi utan och innan, precis som de flesta teamen. Vi åker dit med gott mod. Planen är att Thomas och William ska ta varsin seger, och att vi ska få två förare på pallen i Supercar Lites, säger teamchefen Joel Christoffersson.
RallyX Nordic, som har deltävlingar i Sverige, Norge och Danmark, är både en egen serie och rallycrossens svenska mästerskap.
– Det är vårt första år i Supercar, och jag hade absolut inte trott att det skulle gå så här bra. Inför säsongen hade vi som mål att fightas topp tre och slåss om pallen i alla deltävlingar vi ställer upp i. Så att leda i Supercar är stort. Hela teamet har kämpat hårt för det här.

Thomas Bryntesson, Töcksfors, är RallyX Nordics fjolårsmästare i klassen Supercar Lites – i år talar det mesta för att han kammar hem en ny mästerskapstitel.
– Målet är absolut att försöka vinna RallyX Nordic. Jag har alltid lust att stå på pallen i varje tävling, men i slutändan är det mästerskapet jag kör för. Jag brukar vara jämn i körningen och 23 poängs ledning är bra, men man vet aldrig med motorsport. Allt kan hända och det är inte klart förrän det är klart, säger Bryntesson.
Att 21-åringens första säsong i Supercar skulle bli en sådan framgångssaga kunde nog ingen räkna med. Han har slutat på pallen i fyra av de fem deltävlingarna och även på internationell mark har det gått bra med en silvermedalj i det europeiska mästerskapet.
– Självklart hade jag drömt att det skulle bli såhär, men det var ingenting jag trodde. Jag tror det gått så pass bra eftersom jag omges av ett duktigt team, bra sponsorer och många stöttande människor. Sen är jag alltid sugen att göra så bra resultat som möjligt, och den glöden gör att man kan lyckas.

Skåningen William Nilsson har trots sin unga ålder hunnit med tre säsonger i Supercar Lites. Förra året blev han trea i SM och inför årets sista deltävling ligger han på andra plats, fyra poäng efter ledande Simon Olofsson.
– Det är alltid skönt att leda, men att jaga är en situation jag egentligen trivs bättre i. Man har inte samma press då. Jag känner ingen press alls inför helgen utan vet att jag är snabb och kommer ge Simon en hård match. Sen får man se hur långt det räcker. Kort sagt kommer jag inte spara på krafterna. Jag ska gå in stenhårt för mästerskapstiteln, så är det bara, säger 17-åringen.

Henrik Krogstad, som gör sitt första år i Supercar Lites, ligger inför helgen på tredje plats i RallyX Nordic.
– Jag lägger den svåra tävlingen i Kinnekulle bakom mig och är riktigt motiverad att försöka vinna i Strängnäs för att avsluta säsongen högt. Förarna alla minns är de som antingen vinner serien eller den sista tävlingen, så jag vill lyckas med något av det. Det här var mitt första år i rallycrossen och jag har fått mycket erfarenhet. Vi kommer jobba hårt för att kunna köra RX2 International Series nästa år, säger Krogstad.

Ola Frøshaug, som kör sin första fulla säsong i Supercar, har med sina 36 år i motorsportsvängen tveklöst mest erfarenhet i det unga rallycrossteamet. Inför årets avslutande deltävling ligger han på femte plats i RallyX Nordic.
– Att ligga femma känns bra. Det är min debutsäsong i Supercar och jag ligger väl ungefär där jag förväntat. Jag har kämpat för att vara i final varje tävling och det har jag även lyckats med. Känslan inför Strängnäs är god. Det är en bana som vi kört många tester på och som jag gillar. Så målet för själva tävlingen är samma som alltid – köra semi och förhoppningsvis även final, säger norrmannen.

Sondre Evjen har haft lite mer motgångar under säsongen, där incidenter kostat honom värefulla poäng, och inför RallyX Nordic-finalen ligger han på sjätte plats.
– Självklart kommer jag kämpa för en seger och planen är att samla på mig mycket positiv energi. Jag gillar verkligen banan och var fyra där i fjol så förhoppningen är att kunna få en bättre placering i år. Min säsong har börjat bra, med andraplatser i de första två tävlingarna. Sen fick jag en, enligt mig orättvis, svartflagg som förstörde mina chanser i mästerskapet. Men jag kommer fighta mig tillbaka och planen är att fortsätta nästa år, säger Evjen.

RallyX Nordic

Supercar

1. Thomas Bryntesson 134 p
2. Oliver Solberg 111 p
3. Alexander Hvaal 96 p
4. Peter Hedström 91 p
5. Ola Frøshaug 75 p
6. Mats Öhman 72 p
7. Joachim Hvaal 66 p
8. Lukas Walfridson 61 p
9. Christer Dalmans 47 p
9. Robin Larsson 40 p
10. Oliver Eriksson 28 p

Supercar Lites

1. Simon Olofsson 101 p
2. William Nilsson 97 p
3. Henrik Krogstad 83 p
4. Viktor Johansson 66 p
5. Vasiliy Gryazin 63 p
6. Sondre Evjen 56 p
7. Anders Michalak 44 p
8. Jonathan Walfridsson 41 p
9. Santosh Berggren 37 p
10. Stein Frederic Akre 37 p

Tidsschema lördag 23/9

08:15 Träning Supercar
09:15 Träning Supercar Lites
10:45 Omgångarna börjar
15.00-17.45 Tävlingen sänds live på SVT

Startlista

Supercar

#5 Jarle Nytrae
#8 Peter Hedström
#9 Christer Dalmans
#11 Oliver Solberg
#14 Frode Holte
#16 Oliver Eriksson
#17 Mats Öhman
#30 Ole Kristian Temte
#47 Ramona Karlsson
#48 Lukas Walfridson
#53 Alexander Hvaal
#56 Stene Johansen
#63 Joachim Hvaal
#90 Thomas Bryntesson
#91 Ola Frøshaug

Supercar Lites

#3 Oscar Ortfeldt
#6 William Nilsson
#9 Glenn Haug
#12 Anders Michalak
#17 Hampus Rådström
#19 Andreas Bäckman
#26 Jessica Bäckman
#51 Sandra Hultgren
#52 Simon Olofsson
#55 Vasiliy Gryazin
#56 Thomas Holmen
#66 Santosh Berggren
#69 Sondre Evjen
#70 Viktor Johansson
#77 Henrik Krogstad
#91 Jonathan Walfridsson
#98 Stein Frederic Akre

Sponsorer