Fem pallplatser för JC Raceteknik under premiären i Höljes – två andraplatser i deltävling 2

Under RallyX Nordic inledde JC Raceteknik rallycrossäsongen med pallplatser för Robin Larsson, Alex Gustafsson och Isak Reiersen. Samtidigt imponerade teamets Supercar-rookies.
– Teamet är verkligen jättenöjda med de här tävlingarna, säger teamchef Joel Christoffersson.


De inledande två deltävlingarna av RallyX Nordic kördes 2-5 juli i värmländska Höljes. Finnskoga MK, som egentligen skulle arrangerat FIA World Rallycross Championship med cirka 50 000 i publiken den här helgen, bjöd istället på publikfria All Star Magic Weekend – där publiken kunde följa tävlingarna online. För JC Raceteknik, som kom till start med sju förare varav fyra i Supercar, blev det en lyckad inledning på säsongen.

KYB Team JC-föraren Robin Larsson värmde i helgen upp inför den kommande VM-säsongen. Han hittade snabbt rätt i den nya bilen och inledde med en seger under torsdagen. Tempot fanns också den andra deltävlingen, men efter en miss i finalen slutade han istället tvåa. Han leder även i mästerskapet. Supercar-debutanten Ben-Philip Gundersen imponerade under helgen. I första tävlingen såg han ut att gå mot en finalplats, men bara några meter innan mål blev det problem med det elektroniska gasspjället och han tappade två placeringar. Även i andra deltävlingen hade norrmannen problem, då med en trasig drivaxel i Q1 och ett elfel i Q4.

Supercar-föraren Enzo Ide, som gjorde sin andra och tredje rallycrosstävling någonsin, imponerade liksom Gundersen. Han tog bland annat en sjunde tid under söndagen, och såg ut att gå mot en finalplats innan han snurrade i regnet. För Mats Öhman blev det inte en felfri helg, där starterna och en svartflagg satte käppar i hjulen.

Värmlänningen Jimmie Walfridson, Supercar Lites, gjorde två bra tävlingar. Efter första deltävlingen låg han trea i mästerskapet, men efter en DNF i Q3 och ett tidstillägg i semifinalen missade han finalen. JC Raceteknik Juniorteams förare Isak Reiersen, Torsby, och Alex Gustafsson, Arvika/Gunnarskog, hade två imponerande tävlingar. Isak knep under torsdagen en tredjeplats i tävlingen och ledde efter dagen mästerskapet. I helgens tävling blev det en andraplats och han ligger nu tvåa i RallyX Nordic. Under torsdagen imponerade Alex Gustafsson med den första segern någonsin i nya RallyX Nordic-klassen: Crosscar Junior. I andra tävlingen var han snabbast från träning till Q3, tog en andraplats i Q4 och vann därmed grundomgången. Men framfarten tog slut genom ett stopp i starten i semifinalen, och han ligger efter helgen fyra i mästerskapet.

Läs vår release från första deltävling av RallyX Nordic här: https://bit.ly/2VPmO9t


Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik och KYB Team JC:
”Teamet är verkligen jättenöjda med de här tävlingarna. Det blev en annorlunda start på säsongen och tanken var ju egentligen att bara Jimmie, Isak och Alex skulle köra RallyX Nordic, men nu blev det också en uppvärmning för våra Supercar-förare och första tävlingen för Robin i KYB Team JC. Även om vi planerade att mest testa i Supercar är en tävling alltid en tävling. Nya bilen fungerade perfekt och vi är väldigt nöjda med en vinst och en andraplats för Robin. Även Juniorteamets Isak och Alex gjorde imponerande insatser i sina klasser. Alex inledde starkt med seger i torsdags, och var väldigt snabb sedan dess. Det enda som felade för honom var tyvärr dagens semifinal. Isak hade i perioder haft tufft med starter och farten. Men han hade som vanligt en väldigt hög lägstanivå och levererade resultaten i semifinal och final.

Ben-Philip imponerade väldigt på mig med sin Supercar-debut, både på torrt underlag och i regnet. Hade vi inte haft tekniska problem hade han varit ännu vassare, men nu är vi bättre förberedda inför EM-premiären. Enzo gjorde sin andra rallycrosstävling i torsdags och sin första den nya bilen. Han kämpar fortfarande lite i starterna och när det är mycket trafik, men tempot finns där och hans utveckling är kul att se. Med Mats har vi haft det lite tufft i helgen med stolpe ut och någon startmiss, men överlag har han gjort ett bra jobb. Vi får åka hem och testa mer helt enkelt. I Supercar Lites har Jimmie haft bra fart, och är närmare toppen än i fjol. Så det var synd att han missade finalen på grund av tre sekunders tidstillägg.

Det här är ett av de bästa rallycrosstävlingar vi har varit på. Arrangemanget har varit fantastiskt med ett bra upplägg av Finnskoga MK, NEP och RallyX Nordic. TV-showen var någonting utöver vanliga och jag hoppas att vi får uppleva liknande tävlingar fler gång. Det här har gett en bra känsla inför VM och EM, hela teamet är väldigt taggade inför 22 augusti.”

Robin Larsson, KYB Team JC, Supercar [SWE]:
”Det har varit två väldigt bra tävlingar. Första gången i nya bilen – jag kom in i det snabbt och vi har ökat tempot under helgen. Att inleda med en vinst i första deltävlingen kändes som ett fint kvitto för mig och hela teamet, och gav mersmak till VM drar igång. I dagens final regnade det ordentligt och vi visste att starten troligen skulle vara avgörande. Så det var synd att jag spann bort den till [Johan] Kristoffersson, för bortsett från det hade vi samma varvtider. Samtidigt gjorde [Niclas] Grönholm en miss i sin semifinal, så det är små marginaler det handlar om. Det var en jämn helg så en andraplats känns bra ändå. Vi kom hit som en uppvärmning för VM och nu vet jag att det fungerar även på regn när allt drar igång. Joel och ”gubbarna” har gjort att bilen fungerat klockrent redan från start. Vårt tempo har stått sig bra mot de andra VM-förarna, Niclas som var riktigt vass i fjol är en bra värdemätare. Nu blir det bara att göra lite småjusteringar och få till bättre starter.”

Enzo Ide, Supercar [BEL]:
”Jag har testat på många banor och Höljes är min favorit. Så de här tävlingarna har varit bra för mig. Jag kom hit med en helt ny bil och en ny känsla. Farten utvecklades och jag lärde mig under helgen att utmana de andra förarna mer. Men Rom byggdes inte på en dag, och även det här med rallycross tar tid att lära. Jag kom inte heller hit med mål om en pallplats, utan för att förbereda mig inför Euro RX. Jag har kört test på regn förut, men det är inte samma sak som att tävla på det. Det var en utmaning och banan förändrades snabb. Men jag låg tvåa i semifinalen och hade kanske kunnat ta mig till final om jag inte snurrat. Så i det stora hela är jag nöjd. Också tack till Joel Christoffersson och hans team för ett bra jobb hela helgen, och EKS som byggt och hjälpt till att förbereda bilen inför helgen.”

Ben-Philip Gundersen, Supercar [NOR]:
”Äntligen fick vi köra tävling igen, och Supercar-debuten gick väldigt bra på torsdagen tills vi fick ett tekniskt fel på bilen. Så hade bilen fungerat optimalt hade vi såklart kunnat ha bättre tävlingar. Det som fungerat bäst är nog starterna, vilket var oväntat eftersom jag trodde att de skulle bli vanskligt. Resultatet blev ändå bättre än förväntat, och även om det är en bit upp till de allra snabbaste är det inte omöjligt att komma dit.”

Mats Öhman, Supercar [SWE]:
”Att tävla i Höljes utan publik hade jag aldrig kunnat föreställa mig, men arrangemanget har varit suveränt. Körmässigt har det här inte riktigt varit min tävling. Jag är mest nöjd med Q3, men bortsett från det har jag inte gjort en vidare bra prestation. Det har varit svårt väder sista dagen och i rallycross handlar det om små marginaler. Jag är inte riktigt där jag vill med starterna än, och det kommer vi jobba vidare på. Teamet har gjort ett kanonjobb i helgen. Robin har skött sig mycket bra, Ben-Philip kommer bli livsfarlig i EM i år och Enzo har också imponerat. ”

Jimmie Walfridson, Supercar Lites [SWE]:
”Jag är jättenöjd med mina starter i helgen, de har verkligen fungerat bra. Tiderna har bitvis också varit helt okej med en fjärde tid och sjätte tid i omgångarna. Däremot måste jag jobba lite mer på min jämnhet. Helgen överlag har också fungerat bra, tycker jag, men en bruten omgång och tidstillägget i semifinalen fick luften att gå ur lite. Men vi kommer igen.”

Isak Reiersen, JC Raceteknik Juniorteam, Crosscar [SWE]:
”Det har varit en bra helg med mycket poäng i båda tävlingarna. Just det var målet inför helgen och andraplatsen i mästerskapet ser lovande ut inför resten av säsongen. Konkurrensen i klassen är hård och du måste ligga på gränsen hela tiden. Under första tävlingen var det stabilt i kvalet och semifinalen – och jag kom trea efter en miss i målkurvan. I helgens andra deltävling slet jag väldigt i kvalomgången, med dåliga starter och trafik. Men när regnet kom gjorde jag en snabb omställning och kunde efter lite tips från Joel och andra förare leverera från Q4. Eftersom jag inte kört så mycket på blött innan var det en bra lärdom, och vi känner oss redo för resten av RallyX Nordic.”

Alex Gustafsson, JC Raceteknik Juniorteam, Crosscar Junior [SWE]:
”Säsongen började väldigt bra för mig, och det känns stort att vara först att vinna den nya klassen Crosscar Junior i RallyX Nordic. Jag fick självförtroende efter segern, och tog med mig den goda känslan till andra tävlingen. Andra tävlingen började väldigt bra och jag var snabbast från träningen ända till Q3. Vi chansade på att behålla torra inställningar i Q4, men regnet kom snabbare än vi trodde. Så det var svårkört och väldigt halt på banan, men det blev ändå en andra tid. I semifinalen stod jag i pole position, vi försökte starta på ett lågt varvtal i regnet men när jag släppte på kopplingen så dog motorn. Jag försökte jaga ikapp efter det, men sikten var dålig och jag kunde inte attackera fullt. Verkligen synd, men det är sånt som händer. Jag har fyra poäng upp till ledaren i mästerskapet och slåss fortfarande om vinsten den här säsongen. Jag vill tacka teamet för en fantastisk helg, och RallyX Nordic och Finnskoga MK som har gjort ett otroligt bra arrangemang.”

Sponsorer