JC Raceteknik till start i rallycross-EM med ytterligare en förare: Enzo Ide

JC Raceteknik kommer till start med två förare i FIA European Rallycross Championship. Belgiske racingföraren Enzo Ide sadlar om till rallycross och ansluter till teamet för en full Supercar-säsong.
– Enzo vet helt klart hur man kör bil, nu blir utmaningen att anpassa körningen till rallycrossen, säger teamchef Joel Christoffersson.


Värmlandsbaserade teamet JC Raceteknik kunde förra veckan meddela att de debuterar i VM och kör full säsong i FIA World Rallycross Championship tillsammans med Robin Larsson. Tidigare offentliggjordes även att norske Ben-Philip Gundersen skulle ta steget upp i FIA European Rallycross Championship (Supercar-EM). Nu är det även klart att teamet får ytterligare en förare på startlinjen under Euro RX: Enzo Ide.

Enzo Ide har en framgångsrik racingkarriär i bagaget, med både EM-guld i Blancpain Sprint Series och medalj i det belgiska mästerskapet FIA GT3. 2019 debuterade han i rallycross och körde tillsammans med JC Raceteknik VM-deltävlingen på belgiska banan Spa. Kort därefter drabbades Ide av en olycka i hemmet som resulterade i en skallfraktur och kraftig hjärnblödning. Han låg i koma och tillbringade månader på sjukhus. Belgaren var fast besluten att återvända till motorsporten, och ser tillsammans med JC Raceteknik fram emot utmaningarna i Euro RX.

Enzo Ide kommer till start i en Audi S1 Supercar och planerar att köra full säsong i FIA European Rallycross Championship. Mästerskapet består av fem deltävlingar med start i Belgien 16-17 maj, följt av Norge, Sverige, Frankrike och Lettland.


Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik:
”Resan Enzo har gjort senaste halvåret med sin rehabilitering har varit helt otrolig. Att sitta bakom ratten i en tävlingsbil är det bästa han vet, och jag är glad för hans skull. Vi har länge vetat att han haft planer på att köra en hel serie, och i fjol blev det ju tyvärr bara en deltävling. Så vi ser fram emot att kunna göra det här tillsammans i år.

Enzo är en väldigt duktig och framgångsrik racingförare, som helt klart vet hur man kör bil. Nu blir utmaningen att anpassa körningen till rallycrossen med kombinationen asfalt och grus. Vi kommer gå in i säsongen, se vart vi står och jobba vidare därifrån. Han har bra potential och lär sig snabbt, och det kommer vara gynnsamt för honom att ha Robin Larsson i teamet för att kunna analysera data.”

Enzo Ide, Euro RX:
”Jag ser verkligen fram emot att köra igen. Mitt största mål är först och främst att ha roligt, och lära mig rallycross. Allt eftersom jag utvecklas kommer jag kunna utöka målen och sätta upp vad jag vill uppnå på banan. JC Raceteknik är ett team med hårt arbetande personer och mycket erfarenhet, det känns som att vi förstår varandra och jag har en bra känsla inför säsongen.

Jag har tidigare tävlat i racing. Men 2016 lät Mattias Ekström mig testa en rallycrossbil, och jag måste säga att det imponerade på mig. Det var så roligt med mycket adrenalin, jag blev beroende direkt. Sedan körde jag min första rallycrosstävling tillsammans med JC Raceteknik på Spa. Kort därefter hände olyckan. Sedan jag trappade ner från racing 2017 har det inte blivit mycket körning. Men nu är jag glad att vara tillbaka och kunna satsa med fullt fokus på rallycross.

I höstas när jag fick skallskadan och låg på sjukhus i åtta veckor var mitt mål hela tiden att bli frisk och kunna köra igen. För tre veckor sedan gick jag ett ”OK” av mina läkare om att börja tävla, och jag tror verkligen motorsporten kommer vara bra för mitt tillfrisknande. Jag vill verkligen tacka alla som stöttat mig under tävlingar, olyckan och nu under vägen tillbaka. De läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster och andra personer som gjorde allt för mig – de fick mig att leva igen. Från mitt tillstånd för sju månader sen till att köra en första tävling om två månader, det är otroligt.”

Sponsorer