EM-silver i Supercar för svenske debutanten Thomas Bryntesson

Första året i Supercar för JC Raceteknik och teamets Thomas Bryntesson kan redan titulera sig som tvåa i Europeiska mästerskapet.
– Det har varit en väldigt bra förstasäsong. Samtidigt har jag haft mycket stolpe ut. Men jag fightades tillbaka och står på pallen i slutändan, säger Bryntesson.

Den sista deltävlingen i FIA European Rallycross Championship har körts i Lettlands huvudstad Riga. För det värmlandsbaserade teamet JC Raceteknik, som för första gången driver bilar i klassen Supercar, blev det pallplats i mästerskapet. Det var nämligen Thomas Bryntesson som knep silvret i klassen. Samtidigt slutade teamkamraten Ola Frøshaug på tionde plats i EM.
– Det här är den största prestationen jag och mitt team har lyckats med hittills och jag är jätteglad. Det är första året i Supercar för Thomas, Ola och JC Raceteknik så jag tror inte det finns så mycket mer vi hade kunnat gjort. Vi tävlar mot förare och team som har kört VM och målet inför säsongen var topp fem. Thomas har gjort en grym insats och även Ola har imponerat med sin fart hela året, säger teamchefen Joel Christoffersson, 27 år.

Debuterande Supercar-föraren Thomas Bryntesson kan lägga till en ny bedrift på meritlistan. Trots att helgen resulterade i en svartflagg, och därmed en sjätteplats i tävlingen, kunde 21-åringen knyta ihop säcken och ta med sig ett EM-silver hem till Töcksfors.
– Det här känns grymt kul, både för mig och teamet. Vi kom hit för att säkra EM-silvret och det har vi lyckats med. Vi visste innan att jag hade långt upp till Anton, men även en hyfsad lucka neråt. Jag provade att köra jämnt och att lyckas säkra silvret redan efter grundomgången var en stor lättnad, säger Bryntesson.
Förra säsongen tävlade Bryntesson i klassen Supercar Lites, där han slutade som mästare i RallyX Nordic och tvåa i RX2 International Series. Och övergången till tungviktsklassen Supercar har gått smidigt.
– Det har varit en väldigt bra förstasäsong. Samtidigt har jag haft mycket stolpe ut. När jag blev stående i en däcktrave under semifinalen i Barcelona förstod jag att mästerskapet skulle bli tufft. Sen gick det ännu sämre i både Hell och Höljes. Men jag fightades tillbaka och står på pallen i slutändan.
Han fortsätter:
– Jag vill verkligen passa på att tacka alla som stöttar mig. Joel har hjälpt mig sen jag började med Supercar Lites för tre år sedan, så det här betyder mycket. Hela teamet gör ett otroligt jobb och utan alla sponsorer hade jag inte klarat av att köra en enda tävling. Och inte minst tack till mina supporters. Vi alla förtjänade detta tycker jag.

Ola Frøshaug, gör liksom Bryntesson, sin första säsong i Supercar. Han slutade på en niondeplats under tävlingen i Riga, och blev tia i EM.
– Jag är nöjd med hela helgen, förutom en dålig start i semifinalen har det gått jäkligt bra. I EM slutar jag på tionde plats och det är bättre än jag kunnat hoppats. Det har varit en kul säsong och höjdpunkten var absolut när jag tog mig till final under EM i Höljes, säger 52-åringen.
Frøshaug, som är klubbkompis med Bryntesson och länge fungerat lite som en mentor åt talangen, gläds åt teamets EM-silver.
– Jag kan inte annat än buga för det Thomas lyckats med. Han är en kämpe på framfart som troligen vinner VM inom några år. Jag vill även tacka alla som stöttat mig i år. Det här hade inte gått utan teamet, mina sponsorer och alla svenska och norska supporters. Att köra för JC Raceteknik har fungerat klockrent, allt från kock till mekaniker. Vi är som en familj.

Europeiska mästerskapet i Supercar

1. Anton Marklund (SWE) 129 p
2. Thomas Bryntesson (SWE/NOR) 101 p
3. Tamas Pal Kiss (HUN) 90 p
4. Robin Larsson (SWE) 88 p
5. Tommy Rustad (NOR) 86 p
6. Alexander Hvaal (NOR) 61 p
7. Derek Tohill (IRL) 59 p
8. Peter Hedström (SWE) 50 p
9. Jerome Grosset-Janin (FRA) 45 p
10. Ola Frøshaug (NOR) 40 p

Resultat Riga

1. Anton Marklund (SWE)
2. Robin Larsson (SWE)
3. Tamas Pal Kiss (HUN)
4. Tommy Rustad (NOR)
5. Tamas Karai (HUN)
6. Thomas Bryntesson (SWE/NOR)
7. Jerome Grosset-Janin (FRA)
8. Derek Tohill (IRL)
9. Ola Frøshaug (NOR)

10. Alexander Hvaal (NOR)

Se bilder från Supercar-EM i Riga här!

Sponsorer