Pallplats för JC Racetekniks Guillaume De Ridder och William Nilsson i Höljes.

Dubbelt på pallen i Höljes för värmländska teamet JC Raceteknik

Inför en rekordpublik fick JC Racetekniks William Nilsson och Guillaume De Ridder kliva upp på pallen. För det lokala talangen Thomas Bryntesson avbröts succéhelgen med en missad finalplats.
– Jag är verkligen helnöjd. Det var många startande och helt klart den tuffaste grundomgången i min rallycrosskarriär, säger skånske Nilsson.

Rallycrossen i Höljes, som ofta refereras till som The Magic Weekend, har precis avslutats och det var inför 45 100 ögonvittnen som JC Raceteknik fick kliva upp på pallen i RX2 International Series.
Kilsteamet JC Raceteknik kom till start med sex förare: värmländske Thomas Bryntesson och Ola Frøshaug i Supercar, samt hemmaföraren Marcus Höglund, William Nilsson, Sondre Evjen och Guillaume De Ridder i Supercar Lites.
– Det har varit en bra helg för oss. Guillaume och William gjorde en stark tävling båda två och att ha dem på pallen känns väldigt kul. Även Ola imponerade med sin fjärdeplats. Tyvärr slutade det inte som vi ville för Thomas eller Marcus, säger teamchef Joel Christoffersson.

Thomas Bryntesson, Töcksfors, visade riktigt bra fart i Höljes. Han tog två heatsegrar och vann grundomgången, men i semifinal tog det stopp. I starten fick han motorstopp, vilket gjorde att han tappade viktiga sekunder och slutade på fjärdeplats – alltså förste föraren utanför final.
– Hela teamet hade förtjänat bättre resultat än det här. Även om det egentligen gått bra för att vara en förstasäsong i Euro RX så känner jag att allt som kan gå galet gjort det. Men det är bara att ta nya tag. Helgen var bra fram till semifinalen och under fredagen och lördagen fick jag till snabba starter. Jag hade en jämn körning och att få ta två heatsegrar i Supercar, framför den här publiken och med alla supporters, var grymt häftigt, säger Bryntesson.

För skåningen William Nilsson, 17 år, bjöd Höljes ett kanonresultat – nämligen hans första pallplats i RX2 International Series.
– Jag är verkligen helnöjd. Det var många startande och helt klart den tuffaste grundomgången i min rallycrosskarriär. Jag har varit riktigt snabb hela helgen och även om jag körde för seger i finalen känns en pallplats riktigt skönt, säger Nilsson.

Det blev ett tråkigt avslut på helgen för Marcus Höglund, Finnskoga MK. I semifinalen blev han stående på banan efter en raceincident med en annan förare.
– Att tävla inför hemmapubliken är häftigt. Med så många sponsorer och vänner i publiken är det något extra att stå på innerplanen och höra dem jubla efter en heatseger. Men att bryta semin känns absolut surt, jag ville ju till final. Fast jag är inte färdig i Supercar Lites än utan kommer tillbaka framöver, säger Höglund.

För belgiske Guillaume De Ridder, som gör sin debutsäsong i Supercar Lites, var det första tävlingen på svensk mark. Det klarade han med bravur genom en andraplats i tävlingen och klättrar upp till en tredjeplats i totalen.
– Jag svävar fortfarande på moln, det här är helt overkligt. Jag ledde ett tag i finalen, men gjorde ett litet, litet misstag som skapade en lucka och Dan Rooke gick för det direkt. Det var rent race från hans sida, men nästa gång lämnar jag ingen lucka, säger De Ridder.

Norrmannen Ola Frøshaug är ingen debutant på Höljesbanan. Efter att ha tävlat flera år i klassen Supernationell har han blivit bekant med den, men däremot var det första tävlingen med en Supercar i Höljes.
– Jag är jättenöjd, semifinal var målet så att komma till final är ”helt värst”. Av de 33 förare som startade i klassen är jag topp fyra, och det är för mig magiskt. Min nästa tävling blir RallyX Nordic i Danmark och då kör jag för final, säger Frøshaug.

Sondre Evjen hade en helg med mycket stolpe ut. I den första och fjärde omgången hamnade han ”i trafik” och lyckades inte ta sig om föraren framför, medan han i Q3 fick en smäll på höger bakhjul så det pekade åt fel håll.
– Jag hade bra fart i helgen och ville till semifinal, final och sedan slåss om segern. Jag vet att jag har farten för det, därför är det en jobbig känsla när det blir såhär. Men nu blickar jag framåt mot Kanada, säger Evjen.

Resultat Höljes

Supercar
1. Anton Marklund (SWE)
2. Peter Hedström (SWE)
3. Rene Muennich (DEU)
4. Ola Frøshaug (NOR)
5. Alexander Hvaal (NOR)
6. Mats Öhman (SWE)
7. Thomas Bryntesson (SWE/NOR)
8. Robin Larsson (SWE)
9. Tommy Rustad (NOR)
10. Jere Kalliokoski (FIN)
11. Derek Tohill (IRL)
12. Magda Andersson (SWE)
13. Andrea Dubourg (FRA)
14. Henning Solberg (NOR)
15. Michael De Keersmaecker (BEL)
16. Oliver O´Donovan (IRL)
17. Joachim Hvaal (NOR)

Supercar Lites
1. Dan Rooke (GBR)
2. Guillaume De Ridder (BEL)
3. William Nilsson (SWE)

3. Andreas Bäckman (SWE)
4. Stein Fredrik Akre (NOR)
6. Cyril Raymond (FRA)
7. Simon Wågø Syversen (NOR)
8. Thomas Holmen (NOR)
9. Linus Östlund (SWE)
10. Marcus Höglund (SWE)

Mästerskapstabellen

Euro RX
1. Anton Marklund (SWE) 81 p
2. Robin Larsson (SWE) 62 p
3. Thomas Bryntesson (SWE/NOR) 52 o
3. Tommy Rustad (NOR) 52 p
5. Alexander Hvaal (NOR) 30 p
6. Peter Hedström (SWE) 43 p
7. Peter Hedström (SWE) 40 p
8. Rene Muennich (DEU) 34 p
9. Derek Tohill (IRL) 31 p
10. Ola Frøshaug (NOR) 29 p

RX2 International Series
1. Cyril Raymond 108 p
2. Dan Rooke 102 p
3. Guillaume De Ridder 68 p
4. Tanner Whitten 60 p
5. Glenn Haug 59 p
6. Simon Olofsson 57 p
7. Sondre Evjen 45 p
8. William Nilsson 42 p
9. Andreas Bäckman 40 p
10. Thomas Holmen 38 p

Foto: Tony Welam

Sponsorer