Dubbelt på pallen för JC Raceteknik Juniorteam – SM-medalj för Robin Larsson

Seger och en andraplats för JC Raceteknik när RallyX Nordic under helgen kördes i Arvika. Teamet tar även med ett SM-brons, trots en färre körd deltävling.
– Det blev en välförtjänt seger på hemmaplan och en skön känsla att lämna Arvika med årets första medalj, säger teamchef Joel Christoffersson.


Årets tredje deltävling av rallycrossmästerskapet RallyX Nordic kördes under helgen på Westombanan i Arvika. Värmländska JC Raceteknik kom till start med fyra förare – en i varje klass. För JC Raceteknik Juniorteam blev det en triumf, där båda juniorerna går upp i mästerskapsledning. I helgen avgjordes även det svenska mästerskapet i rallycross. Trots att Robin Larsson, som satsar fullt på FIA World Rallycross Championship (Supercar-VM) i år, inte kom till start i helgen knep han en medalj. Genom bra poäng från de två inledande deltävlingarna i Höljes räckte det till SM-brons i värstingklassen Supercar.

Junioren Alex Gustafsson, 13-åringen från Arvika, tog under helgen sin andra seger i klassen Crosscar Junior. Han imponerade med högt tempo på hemmaplan genom att kamma hem seger i både grundomgången och semifinalen. Efter helgen avancerar han från en fjärdeplats i RallyX Nordic och övertar ledningen med två poäng. Torsbyföraren Isak Reiersen, 16 år, höll även han ett högt tempo under helgen i klassen Crosscar. Efter en snabb final sluade han tvåa i tävlingen och klättrar upp till en mästerskapsledning – med endast en poäng ner till både tvåan och trean.

Teamet Supercar-förare Mats Öhman höll genomgående högt tempo på banan och imponerade med flera topptider, men tyvärr satte starterna käppar i hjulen. Norrbottningen, som är 95 procent förlamad, kör en specialbyggd rallycrossbil och har under åren haft utmaningar med att optimera startsystemet i sina bilar. Trots att starterna inte var perfekta kunde han sätta flera topptider, ta en heatseger och sluta femma i grundomgången. Det räckte totalt till en fjärdeplats i semifinalen, och Mats blev förste föraren utanför final. I Supercar Lites hade Jimmie Walfridson en motigare tävling och han kämpade med flytet på banan. Värmlänningen missade brons-medaljen i SM med två poäng och slutar istället fyra.

Den sista deltävlingen av RallyX Nordic körs i danska Nysum 4-6 september. Nästa rallycrosstävling blir när World RX (VM) och Euro RX (EM) har premiär i Höljes med en dubbeltävling 22-23 augusti.
* Svenska mästerskapet bestod av tre deltävlingar: Två i Höljes och den avslutande i Arvika.Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik och KYB Team JC:
”I det stora hela är vi nöjda med helgens deltävling av RallyX Nordic. Att JC Raceteknik Juniorteam kunde ta över mästerskapledningen i både Crosscar och Crosscar Junior gör att vi lämnar Arvika med en skön känsla. Alex gjorde en riktigt bra tävling och imponerade framförallt med uppkörningen i finalen. Han sliter lite med starterna emellanåt, men rent körmässigt är han suverän. Det blev en välförtjänt seger på hemmaplan. Isak har till en början fått fightats lite, men har en hög lägstanivå och knyter som vanligt ihop i slutet.

För Mats del var det inte ens tanken att han skulle tävla, men vi gjorde ett test som kändes bra och lämnade in en efteranmälan tre timmar innan besiktningen. För Mats finns farten och det är och genom en tredjetid i Q2 och en andratid på träningen visar han vad han går för på banan. Tyvärr sliter han och teamet fortfarande med startsystemet i bilen, vilket gör det tufft för honom. För Jimmies del så fick vi inte riktigt till flytet den här helgen. Han kör rent och snyggt, och brukar vara startsnabb. Men den här helgen kom han inte in i matchen som han brukar. Vi får helt enkelt analysera inför Nysum.

Sedan att Robin fick ett SM-brons i helgen känns lite speciellt. Vi valde att satsa på VM istället för RallyX Nordic för hans del i år, så därför kom han inte till start i helgen. Trots det slutade han på tredjeplats i SM, och var även med i fighten om silvret. Så vi är självklart väldigt nöjda ett brons, trots en färre körd deltävling. Det är en skön känsla att lämna Arvika med årets första medalj.”

Mats Öhman, Supercar [SWE]:
”Körningen i helgen kändes fantastiskt bra och jag har blivit jäkligt bekväm i bilen. Men i och med att det är mindre som fungerar på min kropp jämfört med de andra förarna så är det extra viktigt att bilen fungerar perfekt, annars går det inte. Det gör den nu och vi har hittat rätt set-up för mig där bilen styr väldigt fint – förutom att vi fortfarande inte hittat rätt med starterna. Just startsystemet är någonting som vi klurat på och själva utvecklat i många år, men tyvärr så fungerar det inte optimalt än. Det är såklart svårt att göra bra resultat i en hel tävling om du ofta är sist iväg i starten, och istället måste köra upp placeringarna. Men vi får fortsätta testa oss fram och se. Teamet och alla runtomkring har som alltid gjort ett kanonjobb i helgen, utan dem skulle jag inte vara här så jag är väldigt tacksam över det.”

Jimmie Walfridson, Supercar Lites [SWE]:
”Det ville sig inte riktigt den här helgen. Jag har inte hittat flytet och haft den jämnhet som behövts på banan. Dessutom har jag gjort lite för många småmissar mellan varven och det kostade viktiga sekunder. Inför tävlingen i Nysum om en månad ska jag analysera det hela lite, så att vi kan komma igen med den rätta farten. Målet är att avsluta säsongen i en final. Jag har tidigare kommit på pallen i Danmark, så känslan på den banan är bra.”

Isak Reiersen, JC Raceteknik Juniorteam, Crosscar [SWE]:
”Vi gick in i helgen med tredjeplats i RallyX Nordic och målet är alltid att plocka så många poäng som möjligt. Nu lämnar jag Arvika med en mästerskapsledning, så det kan inte bli bättre. Farten och bra varvtider har funnits, men liksom i Höljes startade min helg lite trögt och med otur med starter från ytterkanten. I Q3 fick jag ett bra startspår och därefter blev det snabba tider. En andraplats i tävlingen känns bra, nu laddar vi om inför Nysum. Jag var snabb där i fjol och tog en vinst, samtidigt vet jag vad jag måste förbättra inför tävlingen. Med den kombinationen hoppas jag att vi kan knyta ihop säcken i mästerskapet. Jag vill också gratulera min teamkompis Alex till segern idag. Han har generellt haft väldigt bra körning i helgen, och jag blev imponerad över farten han fick upp i finalen efter jokern.”

Alex Gustafsson, JC Raceteknik Juniorteam, Crosscar Junior [SWE]:
”Det här är första gången den här klassen körs på Westombanan, så det var en härlig känsla att vinna den. Jag har haft väldigt kul och varit snabb hela helgen, även om jag strulat lite med starterna. Jag skulle sammanfatta allt som lärorikt, med väldigt jämna race. I finalen var jag bra med i starten, men lyckades frilägga och tappade fart. Så jag valde jokern tidigt, jagade ikapp och kunde ta över ledningen när de andra tog jokern. Det känns helt otroligt att vinna i en så här stor serie på hemmaplan. Jag vill också passa på att tacka MK team Westom för en väldigt bra tävling.”

Sponsorer