Dubbelseger i Höljes för JC Racetekniks Larsson och Gundersen

Det blev succé för JC Raceteknik när rallycrossen kördes på svensk mark. Teamets Robin Larsson segrade i Supercar-EM medan Ben-Philip Gundersen vann i klassen Supercar Lites. Även teamets junior Isak Reiersen slutade på pallen i Crosscar Star Challenge.
– Det var nästan så att det kom en tår efter finalen faktiskt, jag är otroligt stolt över hela teamet, säger teamchef Joel Christoffersson.


Det var inför 48 350 åskådare som årets rallycross i Höljes kördes. För det värmlandsbaserade teamet JC Raceteknik resulterade helgen i inget mindre än två segrar och en tredjeplats.

För Robin Larsson har årets säsong i FIA European Rallycross Championship gått på bästa möjliga sätt. Liksom tidigare tävlingar segrade han i grundomgången, semifinal och final, vilket resulterar i maximala poäng i mästerskapet. För Mats Öhman var det första tävlingen på svensk mark i Audi-bilen. Han visade högt tempo på banan, men problem i starterna gjorde att han inte kvalificerade sig till semifinal.

I RX2 International Series fick Ben-Philip Gundersen äntligen kliva högst upp på pallen. Säsongen har haft en tuffare inledning för norrmannen, och trots motgångar även i Höljes lyckades han knyta ihop säcken med seger i både semifinalen och final. Det gör att han klättrar till fjärdeplats i mästerskapet. För teamkompisen Jimmie Walfridson, som endast kör några deltävlingar i RX2 Series, gjorde en bruten omgång att han tappade viktiga placeringar. Trots det tog han sig till semifinal, där han slutade på femte plats.

Helgen inleddes med Crosscar Star Challenge, en tävling i Xtreme där gamla stjärnor som Marcus Grönholm, Kenneth Hansen, Stig-Olov Walfridson och Sverre Isachsen mötte rutinerade crosskartförare. Till start kom även JC Raceteknik Juniorteams Isak Reiersen, 15 år. Trots dubbla jokervarv i ena heatet och en 360-snurr i den andra tog han en fjärde och en tredje placering i omgångarna. Han slutade tvåa i semifinalen och väl i final korsade han mållinjen på tredje plats.

Nästa tävling för teamet blir när RallyX Nordic körs i Riga 20-21 juni.


Joel Christoffersson:
”Det blev en Magic Weekend för JC Raceteknik. Det är alltid kul att vinna tävlingar, men så här på hemmaplan är det ännu större. Det var nästan så att det kom en tår faktiskt, jag är otroligt stolt över hela teamet. Vi har slitit mycket i Höljes tidigare år, så det känns extra skönt att äntligen få en fullträff här. Robin gjorde en kanonhelg och har haft bra fart rakt igenom, så segern blev pricken över i:et. I RX2 känns det riktigt skönt att äntligen få ta den där segern hela teamet kämpat för. Att Ben-Philip lyckades vända gårdagens niondeplats till en vinst idag är fantastiskt.

Mats har gjort en bra helg och visade i Q1 att farten finns på banan. Men tyvärr har vi problem med starterna, det är någonting som vi måste lösa inför Riga. Jimmie har slitit med feber i helgen och var inte riktigt i sin vanliga form, men trots det har han gjort en bra prestation. Nu laddar vi upp inför nästa tävling.”

Robin Larsson, Supercar:
”En tredje seger känns riktigt gött, framför allt att vinna i Höljes. Här laddar jag alltid extra mycket och man vill bjuda publiken på show. Vi hade ett gäng på runt 215 personer här och hade dessutom en helt egen Larsson-läktare i målkurvan, men även i resten av publiken har det varit många gula tröjor och mycket jubel. Det är häftigt att uppleva.

Jag har haft en felfri helg och teamet har gjort ett kanonjobb med bilen. Det enda lilla nervösa ögonblicket var igår när regnet kom eftersom jag inte kört så mycket på vått underlag, men där tog jag en andra tid så det funkade bra. Bortsett från det tog jag snabbaste tiderna i alla omgångarna. Tyvärr kom inte Thomas Bryntesson till start i semifinalen, det var tråkigt för jag hade velat göra upp på riktigt i finalen. Efter helgen utökar vi ledningen i mästerskapet, och även om jag kan ta det lite lugnare nu kommer jag sikta på segrar.”

Ben-Philip Gundersen, Supercar Lites:
”Höljes är som alla säger en speciell tävling, man vill vinna här. Något jag fått känna av i helgen är att man verkligen aldrig ska ge upp. Tävlingen gick upp och ner för mig, vi hade otur med vädret och efter ett straff i Q3 låg jag på niondeplats totalt över natten. Då kände jag att blir det en plats i finalen får jag vara nöjd. Så att få vinna känns helt obeskrivligt för både mig och teamet. Även om det är många poäng upp till mästerskapsledningen plockar vi poäng och jobbar oss uppåt mot pallen. Tack till alla som gjort helgen ännu bättre och som stöttat mig. Också tack till teamet och mekanikerna som gjorde ett väldigt bra jobb med allt och att justera bilen utefter vädret.”

Mats Öhman, Supercar:
”Höljes är bästa tävlingen på hela året, det är något man alltid ser fram emot. Så att få ta en heatseger är alltid kul, speciellt med all publik. Bilen var suverän hela helgen och jag har farten, men just nu är starterna katastrof. Ingen Supercar-bil är enkel att starta, men jag har många hjälpmedel och det blir för mycket moment att hålla koll på och som tar tid. Så nu gäller det att förenkla startsystemet. Vi har jobbat på en bättre lösning, så nu ska vi hem och testa det i bilen. Förhoppningsvis hinner det bli klart inför nästa tävling. I helgen var det första gången jag körde på regn och vi har lärt oss mycket om bilen och inställningar på vått underlag. Mekanikerna har gjort ett kanonjobb hela tävlingen och hela teamet skötte det väldigt proffsigt som alltid.”

Jimmie Walfridson, Supercar Lites:
”Höljes har varit okej för min del. Jag har haft både stolpe in och stolpe ut, men får vara nöjd med semifinalen. Målet var att komma till final och jag hade goda chanser att nå dit, men blev lite hindrad i semifinalen. Trots det tar jag med mig mycket positivt härifrån. Vi har hittat lite nya inställningar på bilen och testat andra tankesätt som jag tror passar mig, dessutom är ju all körning man får i bilen bra. Sen är ju hemmatävlingen i Höljes alltid skoj. Jag har varit här mycket under uppväxten och sett min far och alla gamla stjärnor tävla, så att köra själv nu är häftigt. Nästa tävling för mig blir RallyX Nordic i Riga, det är en ny bana och jag ser fram emot den tävlingen.”

Isak, Crosscar Star Challenge:
”Att få tävla under just The Magic Weekend, med all publik och atmosfären, har varit väldigt speciellt. Sedan gjorde motståndet det bara ännu häftigare. Jag har växt upp på banan i Höljes och sett mina stora idoler tävla här. Nu fick jag chansen att möta dem och även vara snabbare – det var häftigt. Tävlingsmässigt får jag vara nöjd med tredjeplatsen, även om jag under hela dagen kände att jag hade mer att ge. I Q1 tog jag en fjärdetid trots dubbla jokervarv, och i Q2 snurrade jag efter en actionfylld start men tog då också en tredjetid. Semin slutade med en andraplats, och sen i finalen var det återigen tufft. De som startade med mig är det snabbaste gänget som tävlar i Xtreme, plus Marcus Grönholm, så det var kul att få avsluta på pallen. Jag är glad att jag fick chansen att köra här och hoppas att vi kan få se ett liknande arrangemang framöver.”

Sponsorer