Debutanten Walfridson trea i Gol – Evjen tog bronsmedalj i RallyX on Ice

20-årige Sondre Evjen knep bronsmedaljen i RallyX on Ice, samtidigt fick nykomlingen Jimmie Walfridson kliva upp på pallen i Gol.
– Det här känns jävligt bra. Jag har gjort bra tider under test, men det har aldrig suttit på en tävling förut, säger Walfridson.

RallyX on Ice är över för i år. Det var i norska Gol, på banan Fuglehaugen Motorsenter, som den sista av fyra deltävlingar kördes och JC Raceteknik avslutade med dubbla pallplatser.

Inför tävlingen i Gol låg Sondre Evjen på en tredjeplats, med chans att slåss om titeln i RallyX on Ice. Han inledde med en stabil körning och slutade på en andraplats i grundomgången. Men i semifinalen tog det stopp. En dålig start resulterade i att han missade finalplatsen med en placering. Trots det räckte poängen till en bronsplats i RallyX on Ice.

Jimmie Walfridson, som gör sin första säsong i rallycross, gjorde under lördagen sin bästa tävling någonsin. Han hade farten med sig redan under träningen och tog även en heatseger. Tempot gjorde att han kvalificerade sig till final. Där gjorde han en dålig start, men lyckades trots turbulensen passera mållinjen som nummer tre. I RallyX on Ice kom han på en total femtondeplats.

Ben-Philip Gundersen slutade på en fjärdeplats i grundomgången och kvalificerade sig till semifinal, men efter en tuff kamp blev han andra bil utanför final. Han kom på åttonde plats i tävlingen och blev femma i RallyX on Ice. Helgen bjöd inte på någon fullträff för Pelle Wilén. Han kvalificerade sig till semifinal och gjorde en bra start, när rattstången gick av och han blev stående i den första kurvan. Han kom på artonde plats i tävlingen samt på en total åttondeplats. Teamets Jonathan Walfridsson slutade på tjugonde plats i tävlingen och blev tia i RallyX on Ice.

14-årige Isak Reiersen inledde enligt sig själv året på bästa sätt: med en full vintersäsong i RX Academy. Trots att det är hans debutår i en tävlingsbil har han hållit jämnt tempo med stora motorsportare som Joni Wiman och Simon Syversen. Han avslutade rallycrossäsongen med en sjundeplats i tävlingen och en total sjätteplats i RallyX on Ice. Till sommaren kommer Reiersen återigen synas i en crosskart, där han tävlar för JC Raceteknik Juniorteam.

Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik:

”Vi är väldigt nöjda med hela vintersäsongen. Vi har haft väldigt bra fart och varit på pallen under varje event med olika förare. Idag visade vi igen att vi hade tempot och det var roligt att Jimmie fick en såhär bra tävling. Han har kämpat en hel del under de tidigare tävlingarna men alltid haft bra fart på tester. Nu i Gol hittade han den rätta rytmen direkt. Sondre gjorde också ett väldigt bra jobb idag. Han har varit i bra form i år och haft självförtroendet, så det ska bli roligt att se honom visa vad han går för under sommarsäsongen.”

Jimmie Walfridson, Supercar Lites:

”Det här känns jävligt bra. Jag tror att det gjorde gott för självförtroendet att jag tog en andratid redan på träningen. Teamet sa att mina linjer satt, och då fortsatte jag med samma koncept resten av tävlingen. Jag har gjort bra tider under test, men det har aldrig suttit på en tävling förut. Så det känns roligt att få bevisa att jag inte är sämst. Det är lite synd bara att säsongen är slut nu när jag äntligen kommit in i det, haha. Nu ser jag fram emot sommarsäsongen med JC Raceteknik. Jag har lärt mig bilen, så utmaningen kommer bli att ställa om körstilen till grus och asfalt.”

Sondre Evjen, Supercar Lites:

”Om man ser på slutresultatet och tredjeplatsen i RallyX on Ice så är jag nöjd. Det gick bra i grundomgången och trots att det inte gick extremt fort fick jag med mig heatsegrar och bra poäng. Sen gjorde jag en riktigt dålig start i semifinalen, som gjorde det svårt att ta sig om förarna framför. Hade bara starten suttit hade jag kunnat slåss om titeln i RallyX on Ice, så självklart känns det surt. Just nu har jag lite blandade känslor, men om någon frågar mig imorgon hur allt känns så kommer jag vara väldigt glad. Det har varit en bra säsong överlag. JC Raceteknik är ett sammansvetsat gäng och jag har haft fyra roliga tävlingar.”

Isak Reiersen, RX Academy:

”Jag måste vara nöjd med tävlingen. Jag gjorde bra heat och starterna var faktiskt klockrena idag. Sen är jag såklart lite besviken att inte få köra final, men det var stenhård konkurrens. Den här säsongen i RX Academy har gett mig mycket erfarenheter, jag har fått ta steget in i rallycrossen och dessutom haft väldigt, väldigt roligt. Så tack alla sponsorer, JC Raceteknik och alla runt omkring som stöttat mig på olika sätt – det betyder jättemycket. Till sommaren ska jag köra crosskart igen, och det är såklart annorlunda. Men jag tar med mig många pusselbitar och ett bra självförtroende till sommarsäsongen.”

Se bilder från RallyX on Ice i Gol här!

Resultat Gol

Supercar Lites

1. Oliver Eriksson
2. Conner Martell
3. Jimmie Walfridson
4. Kevin Eriksson
5. Cole Keatts
6. Alexander Westlund
7. Sondre Evjen
8. Ben-Philip Gundersen

9. Vasily Gryazin
10. Jami Kalliomäki
-
18. Pelle Wilén
20. Jonathan Walfridsson

RX Academy

1. Sami-Matti Trogen
2. Marku Muru
3. Firmin Caddedu
4. Joni Wiman
5. Simon Syversen
6. Jesse Kallio
7. Isak Reiersen
8. Edijs Oss
9. Jimi Kalliomäki
10. Helene Hvaal

RallyX on Ice

Supercar Lites

1. Oliver Eriksson SWE 139 p
2. Kevin Eriksson SWE 123 p
3. Sondre Evjen NOR 117 p
4. Alexander Westlund SWE 108 p
5. Ben-Philip Gundersen NOR 93 p
6. Vasily Gryasin LTV 86 p
7. Conner Martell USA 85 p
8. Pelle Wilén SWE 75 p
9. Robin Larsson SWE 73 p
10. Jonathan Walfridsson SWE 64 p
-
15. Jimmie Walfridson SWE 45 p

RX Academy

1. Jesse Kallio FIN 121 p
2. Joni Wiman, FIN 121 P
3. Simon Syversen NOR 102 p
4. Sami-Matti Trogen, NOR 99 p
5. Marko Muru EST 76 p
6. Isak Reiersen SWE 69 p
7. Firmin Caddedu FRA 55 p
8. Jimi Kalliomäki FIN 47 p
9. Oliver Bennett GBR 38 p
10. Oliver Solberg SWE/NOR 30 p

Sponsorer