A-final och pallplats för JC Raceteknik under crosskart-SM i Tomelilla

Årets andra SM-deltävling i crosskart har precis avslutats. Isak Reiersen och Alex Gustafsson, som kör för JC Raceteknik Juniorteam, hade båda bra tävlingar som dessvärre slutade i brutna A-finaler. För JC Racetekniks seniorförare Per Björnson resulterade det i bronsmedalj i klassen 650 cc.

Isak Reiersen, 13 år, hade fram till finalen en bra tävling i klassen 125 cc. Han vann två av kvalheaten och kvalificerade sig direkt till A-final, där startade han från andra led. Men efter ett halvt varv korsar en annan förare Reiersens körlinje och smällen är oundviklig. Efter hoppet landar Reiersen på crosskarten framför och båda rullar.
– Jag tänkte bara ”nej nej nej”. Det var inte en så våldsam rullning, men det känns självklart tufft att tvingas bryta finalen, säger Reiersen.
Han fortsätter:
– Men det har varit en lärorik tävling. Eftersom det var en svår bana har jag fått träna på att hitta nya linjer. Jag har lärt mig att det inte alltid lönar sig att ligga på gränsen. Ibland måste man ge efter lite i en sväng för att kunna ta nästa på ett bra sätt. Hålla en röd tråd och blicka framåt.

10-årige Alex Gustafsson, som kör 85 cc, inledde tävlingen med en tredjeplats och två heatsegrar. Av de totalt 32 startande i klassen lyckades han kvalificerade sig till femte startspår i A-final, men där tog det tyvärr stopp efter ett halvt varv. Gustafsson hade för hög fart in i alternativet och hamnade rakt mot en däcktrave. Styrväxeln blev skadad och han kunde inte fortsätta.
– Det var såklart tråkigt att behöva bryta, men det är sånt som händer! Jag ska visa vad jag går för i Arboga. Tävlingen var skoj, jag har varit startsnabb och sen fokuserat bra, det har jag blivit bättre på sen förra året. Banan var jätterolig att köra på, det är nog min min favoritbana hittills, säger Gustafsson.

Per Björnson, som kör klassen 650 cc, slutade på tredjeplats i Tomelilla. Men han hade en allt annat än problemfri tävling. Under fredagens två kval hade han inga fungerande bakbromsar och låg på tolfteplats efter dagen. Men på lördagen vände oturen.
– Under lördagen fick vi ordning på grejerna och jag vann det tredje kvalet. Det gjorde att jag kvalade in mig direkt till A-final, där jag startade i andra led. Det blev en bökig förstakurva och jag kom ut som nummer fem. Men jag körde upp mig till en tredjeplats och är absolut nöjd med det resultatet med tanke på fredagen, säger Björnson.

650 cc
1. Andreas Carlsson
2. Jimmie Walfridson
3. Per Björnsson
4. Viktor Andersson
5. Johan Fransson

125 cc
1. Robin Tjetjens
2. Sebastian Enholm
3. Sindre S. TrøYterud
4. Martin Enlund
5. Noel Eliasson
-
8. Isak Reiersen

85 cc
1. Karl Peder Nordstrand
2. Patrik Hallberg
3. Lukas Andersson
4. Jonathan Rådström
5. Isac Nordbeck
-
9. Alex Gustafsson

Foto: Det första pallbilden är tagen av Anders Ekström/Ekas Foto.

Sponsorer