Succé för JC Raceteknik i Sydafrika – dubbelt på pallen samt medalj i mästerskapet

JC Raceteknik hade stora framgångar under helgens rallycross när Ben-Philip Gundersen segrade före teamkompisen Sondre Evjen. Samtidigt slutade Henrik Krogstad trea i RX2 International Series.
– Året har gått upp och ner för oss, men det blev ett fantastiskt avslut på den här säsongen, säger teamchef Joel Christoffersson.


Den sista deltävlingen av RX2 International Series kördes i Sydafrikas huvudstad Kapstaden och där bjöds det på fartfylld action. JC Raceteknik har under året haft framgångar i serien RallyX Nordic, där teamet slutade trea i klassen Supercar, samt tvåa och trea i Supercar Lites. De lade också beslag på hela SM-pallen i Supercar Lites och i FIA European Rallycross Championship slutade teamet fyra. Helgens tävling i Kapstaden fick sätta punkt för säsongen och blev blev ett lyckat avslut på tävlingsåret med flera medaljer.

Ben-Philip Gundersen gjorde en riktigt bra tävling med snabba tider och seger i grundomgången. Även i finalen levererade han ett felfritt tempo och fick därmed kliva högs upp på pallen. I och med det avancerade han från femte till fjärde plats i mästerskapet. Sondre Evjen, som haft en säsong med mixade resultat, slutade på andra plats i tävlingen och kommer på sjätteplats i mästerskapet.

För skånske William Nilsson kantades grundomgången av två sönderkörda styrstag, punktering och mindre raceindidenter. Han kvalificerade sig trots det till semifinal, där han gjorde en bra insats och slutade tvåa. I finalen snurrade Nilsson efter att ha väjt för en annan förare och han slutade därmed fyra i tävlingen. I mästerskapet landar han på sjunde plats.

I RX2 International Series blev teamets bäste chaufför Henrik Krogstad, som slutade på tredjeplats i mästerskapet. För Krogstad har 2018 varit hans första internationella säsong i rallycross, och han har imponerat med hög fart. Dessvärre gick inte helgen hans väg. Under fjärde omgången krockade han in i en däcktrave och skadade bilens hjullager. Den korta tiden mellan omgången och semifinalen gjorde att bilen inte hann lagas helt, och Krogstad tvingades bryta semifinalen efter att bilen skadats i ett av hoppen.


Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik:
”Året har gått upp och ner för oss, men det blev ett fantastiskt avslut på den här säsongen för JC Raceteknik. Ben-Philip visade att han var snabbast hela helgen, så det känns kul att vinna. Även Sondre gjorde en bra insats med sin andraplats. Med tanke på hur säsongen sett ut är vi överlag nöjda med placeringarna i RX2 International Series, även om alla såklart alltid vill vinna. 2018 har varit vår längsta och tuffaste säsong hittills, men våra mekar och hela teamet har gjort ett fantastiskt jobb det här året och det är jag tacksam över. Sen vill jag såklart tacka alla sponsorer och partners som varit med oss och våra förare i år. Nu börjar ett nytt kapitel och exakt vad som händer nästa säsong får vi helt enkelt se.”

Ben-Philip Gundersen, RX2:
”Tävlingen gick verkligen över all förväntan och att få avsluta säsongen med en seger känns helt fantastiskt. Många av förarna hade, till skillnad från mig, tävlat på banan tidigare så jag visste att det skulle bli tufft att vinna. Men jag hade bra tempo från start och förbättrade hela tiden körningen. Det är mitt första år i RX2 så jag är väldigt nöjd med fjärdeplatsen i mästerskapet. Ett stort tack till både BPG Motorsport och JC Raceteknik, alla har gjort ett superbra jobb genom hela säsongen. Även tack till alla sponsorer som gör detta möjligt, och alla som hejar på mig. Sist men inte minst tack till min flickvän Malin och hela familjen som alltid stöttar mig.”

Henrik Krogstad, RX2:
”Det har varit en frustrerande helg och jag har kämpat med att få till rätt bilinställningar för banan. I fjärde omgången satte jag bra varvtider och började få till allt, men då krockade jag i en barriär när jag försökte att komma ikapp förarna framför. Efter det hade vi inte tillräckligt lång tid för att få bilen helt redo för semifinal. Jag är nöjd med farten jag haft det här året, men jag behöver samla mer erfarenheter. Jag försökte lite för hårt i år och har gjort för många misstag. Jag ska inte ljuga, jag hoppades kunna nå högre i år men efter all otur känns tredjeplatsen i mästerskapet okej.”

Sondre Evjen, RX2:
”Jag inledde som etta och tvåa under fria träningarna, så självförtroendet fanns inför helgen. Men svåra startspår gjorde det svårt i första och andra omgången. När jag lyckades få bästa startspår i omgång tre började det gå framåt igen. Jag hade stora fighter i både semifinalen och finalen, men lyckades ta mig upp på pallen. Det känns såklart jättebra. Säsongen började bra, men när jag rullade i Höljes påverkades mästerskapet en hel del. Jag kämpade mig tillbaka till en femteplats i Frankrike och andraplatsen här, så självförtroendet är bra inför nästa år.”

William Nilsson, RX2:
”Det har varit en sjukt frustrerande säsong för mig, men trots det tar jag ändå med mig ett SM-silver och slutar sjua i världen genom den här serien. Såklart siktade jag på ett högre resultat, med ärligt talat: ”shit happens”. Jag har under året utvecklats som förare och motgångarna har på flera sätt gjort mig starkare. Jag vill verkligen tacka mina sponsorer, familjen och mitt team JC Raceteknik. Tack för att ni tror på mig, alltid stöttar och gör detta möjligt. Rallycross är en komplex sport och vi gör det här tillsammans, för man hade aldrig någonsin kunnat lyckas ensam.”

Kapstaden

1. Ben-Philip Gundersen (NOR)
2. Sondre Evjen (NOR)

3 Vasily Gryazin (LVA)
4. William Nilsson (SWE)
5. Sami-Matti Trogen (FIN)
6. Oliver Eriksson (SWE)
7. Guillaume de Ridder (BEL)
8. Jami Kalliomäki (FIN)
9. Henrik Krogstad (NOR)
10. Conner Martell (NOR)

RX2 International Series

1. Oliver Eriksson 175 p
2. Guillaume De Ridder 156 p
3. Henrik Krogstad 121 p
4. Ben-Philip Gundersen 119 p

5. Vasily Gryazin 118 p
6. Sondre Evjen 106 p
7. William Nilsson 93 p
8. Jami Kalliomäki 83 p
9. Conner Martell 80 p
10. Sami-Matti Trogen 79 p

Sponsorer