JC Raceteknik tog bronsmedalj i RallyX on Ice – Ben-Philip Gundersen tvåa i Åre

För JC Racetekniks Ben-Philip Gundersen blev det en mästerskapsmedalj i RallyX on Ice. Samtidigt fick teamkollegan Sondre Evjen och gästföraren Pontus Tidemand ett tråkigare avslut på en inledningsvis bra tävlingsvecka.
– Idag gjorde Ben-Philip ett fantastiskt insats, med hög fart och smart körning som gav bra resultat både i tävlingen och mästerskapet, säger teamchef Joel Christoffersson.


Under veckan har vintermästerskapet RallyX on Ice körts på Åresjön på tre olika banor. Vädret visade sig inte från sin bästa sida, och Åre bjöd på både blåst och nederbörd, som gjorde att en omgång under både måndagen och lördagen fick strykas. För JC Racetekniks del slutade det med en tredjeplats i mästerskapet, samt två andraplatser i deltävlingarna.

För Ben-Philip Gundersen blev det ingen kanonstart på tävlingsveckan och måndagen avslutade han i en snövall under semifinalen. På onsdagen höjdes tempot och norrmannen knep en fjärdeplats i tävlingen, men det var först under lördagen som allt stämde fullt ut. Han segrade i samtliga omgångar och även i semifinalen. Väl i final resulterade det i en andraplats, och tack vare de bra poängen som plockades kunde han klättra från sjunde till tredje plats i mästerskapet.

Sondre Evjen har under hela veckan haft stora problem med ögonen och ljuskänslighet. Trots det inledde han helgen riktigt starkt, och knep en andraplats under den första deltävlingen. Men under onsdagen blev det kämpigare och trots en heatseger slutade det med en femteplats i semifinalen för norrmannens del. Lördagen gav två femteplatser i omgångarna, och eftersom den tredje omgången ströks missade han finalen.

Rallytalangen Pontus Tidemand imponerade stort under sin Supercar Lites-debut. Redan från första start visade han ett högt tempo, och 28-åringen lyckades bland annat vinna en omgång trots dubbla jokervarv. Dessvärre ödelades måndagens pallchans efter att han fått stora problem med imma på vindrutan, och på onsdagen blev han förste förare utanför final. Under lördagens tävling slutade Tidemand femma i semifinalen, efter att en raceincident gjort att han fastnat i en snövall.


Joel Christoffersson, teamchef:
”Det blev verkligen ett bra avslut på mästerskapet för vår och Ben-Philips del. Han hade en tung start på tävlingen, men förbättrade körningen under onsdagen. Idag gjorde han en fantastiskt insats, med hög fart och smart körning som gav bra resultat både i tävlingen och mästerskapet. Sondre gjorde en kanonmåndag. Tyvärr har han slitit väldigt under veckan med sjukdom och synen, så han har gjort ett bra jobb utefter sina förutsättningar den här veckan.

Under veckan har vi haft Pontus Tidemand som gästförare och han visade vilken bra förare han är. Redan på måndagen tog han sig till final, och hade vi inte haft problem med vindrutan hade han tagit en pallplats. Det har varit jättekul att ha med Pontus i teamet. Överlag är jag positiv efter RallyX on Ice-veckan. Det är verkligen rätt koncept att köra rallycross även på vintern och om vi bortser från vädret, som ingen kan göra någonting åt, så är det ett bra arrangemang.”

Ben-Philip Gundersen:
”Det här känns jättebra. Jag hade aldrig någonsin kunnat tro att det skulle räcka till en tredjeplats i mästerskapet, inte efter hur mörkt det såg ut i måndags. Det säger lite om hur veckan varit för alla förare. Inför tävlingen idag låg jag sjua, så att kunna klättra till en tredjeplats visar att man ska fortsätta kämpa in i det sista och aldrig ge upp. Överlag har det varit en lite vansklig vecka för mig. Måndagen var värst och jag hade inget flyt, under onsdag blev körningen lite bättre. Sen fick jag avsluta så här, med bästa resultatet. Så tack till JC Racetekniks duktiga mekaniker som gör att allt fungerar, Jag vill också passa på att tacka alla som stöttar och hejar fram oss, det betyder mycket.”

Pontus Tidemand:
”Min målsättning i RallyX on Ice var att ha roligt, och det har jag haft. Bilen har fungerat perfekt och med tanke på att jag gjort både snabbaste och näst snabbaste tiderna på träningarna så har farten funnits. Under måndag tog jag mig till final, men framrutan immade igen och jag såg ingenting. I onsdags var det lite tuffare tag med några incidenter och idag fastnade jag i en snövall under semifinalen, men så kan det gå i rallycross. Jag är jätteglad över att JC Raceteknik och Helmia gjorde den här körningen möjlig för mig. Joel har ett fantastiskt team, med bra ordning på bil och grejerna. Så jag hoppas verkligen att jag kan få chansen att vara med nästa år, det vore kul.”

Sondre Evjen:
”Veckan började bra för mig. Jag hade högt tempo och tog en andraplats. Men sen gick det inte lika bra. Under den andra dagen räckte det till semifinal, men inte längre. Efter det kändes det som att mästerskapet ödelades för min del, och jag fick motivationsbrist. Så idag var det tyvärr inte heller min dag, jag hade inte det som krävdes på den här banan helt enkelt. Jag brukar vara en stark förare under vintern, så det känns såklart tråkigt att det inte blev ett bättre resultat i mästerskapet. Jag tar med mig en andraplats i första deltävlingen, lär av misstagen jag gjorde och kommer tillbaka starkare nästa vintersäsong. Men nu lägger vi fokus på sommarsäsongen. Stort tack till hela JC Raceteknik och mina mekaniker Johan och Henrik som gjort ett bra jobb med bilen hela veckan. Också tack till alla sponsorer som gör det här möjligt."

RallyX on Ice (topp tio)

1. Sebastian Eriksson 91 p
2. Kevin Eriksson 71 p
3. Ben-Philip Gundersen 69 p
4. Oliver Eriksson 64 p
5. Pontus Tidemand 53 p
6. Petter Leirhol 49 p
7. Cole Keatts 46 p
8. Alexander Westlund 43 p
9. Sondre Evjen 41 p
10. Martin Johnsson 35 p

Sponsorer